Vuokrasuhteen päättyminen sujuvasti vaatii molemmilta osapuolilta tietoisuutta vastuista ja velvoitteista. Tässä artikkelissa syvennymme erityisesti vuokralaisen vastuuseen loppusiivouksesta ja vuokranantajan vastuuseen lopputarkastuksesta. Lisäksi käsittelemme tavanomaista kulumista, joka on usein keskeinen osa vuokrasuhteen päättyessä.
Vuokralaisen tulee pitää asunto siistinä koko vuokrasuhteen ajan. Tämä tarkoittaa säännöllistä siivousta ja asunnon huolellista ylläpitoa. Pois muuttaessa vuokralaisen vastuulle kuuluvat muun muassa ikkunoiden pesu, jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen, uunin ja lieden puhdistaminen, poisto- ja korvausilmaventtiilien sekä kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen. Lisäksi asunto, kaapit, lattiat ja pinnat tulee pyyhkiä ja roskat viedä. Kaappien hyllyjen ja laatikostojen on oltava pyyhityt. Kylpyhuonetiloissa pesualtaat ja WC-istuin on pestävä.
Vuokralaiselle kuuluvat muut tilat, kuten esimerkiksi varasto, tulee luovuttaa tyhjennettynä tavaroista. Mikäli asunnossa on sauna, tulee lauteet puhdistaa. Jos asuntoon kuuluu parveke tai terassi, on vuokralaisen tehtävä pitää se puhtaana. Myös mahdollinen asuntoon kuuluva piha tulee pitää yleisilmeeltään siistinä.
Vuokranantajan vastuulla on suorittaa vuokra-asunnon lopputarkastus siivoustyön jälkeen. Tässä vaiheessa tarkistetaan, onko vuokralainen suorittanut loppusiivouksen sovitun mukaisesti ja ovatko alkukatselmuksessa listatut asiat kunnossa. Jos asunto ei ole siistissä kunnossa, vuokranantajan tulee ilmoittaa siivouksen puutteista vuokralaiselle. Vuokralaiselle voidaan antaa mahdollisuus korjata tilanne, mutta jos näin ei tapahdu, vuokranantaja voi vaatia vahingonkorvausta ylimääräisistä siivouskustannuksista. Vuokranantajan täytyy huolehtia siitä, että lähtevää vuokralaista pyydetään kohtuullisessa ajassa lopputarkastuksesta siivoamaan asunto uudelleen tai korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Vuokranantaja voi myös pidättää vuokralaiselta vuokravakuudesta ulkoistetusta siivouksesta aiheutuvat kulut.
Normaali kuluminen on termi, joka tarkoittaa vuokra-asunnon normaalia, ajan myötä tapahtuvaa kulumista. Tällaista on esimerkiksi asuntojen pintojen ikääntyminen. Kun arvioidaan sitä, onko kyseessä tavanomainen kuluminen, tarkastellaan sitä, onko jälki syntynyt äkillisesti vai pitkän ajan kuluessa. Tavanomaisena kulumisena pidetään vaurioita, jotka ovat syntyneet vähitellen vaikka asuntoa on ylläpidetty hyvin.
Pintojen osalta tavanomaiseen kulumiseen kuuluu kohtuullinen määrä jälkiä, jotka ovat syntyneet esimerkiksi peilien, taulujen, lamppujen, julisteiden, verhotankojen tai huonekasvien kiinnittämisestä seiniin tai kattoon, kunhan niihin on ollut lupa vuokranantajalta. Myös hyllyjen ja muiden tavanomaisten huonekalujen kokoamisesta ja asentamisesta jääneet jäljet ovat tavanomaista kulumista. Kylpyhuoneen ja keittiön kaapistojen, vaatekaappien ja vesikalusteiden ikääntymisestä johtuva kuluminen ovat tavanomaista kulumista. Vanhan kodinkoneen kuluminen tai hajoaminen vuosien käytön jälkeen on tavanomaista kulumista.
Vuokrasuhteen päättyminen sujuvasti vaatii molemmilta osapuolilta tietoisuutta vastuista ja velvoitteista. Vuokralaisen on huolehdittava asunnon siisteydestä ja loppusiivouksesta, kun taas vuokranantajan on suoritettava lopputarkastus ja varmistettava, että asunto on palautettu sovitussa kunnossa.
Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.
✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti
Royal House Oy
Yliopistonkatu 34 D 58
40100 Jyväskylä
Y-tunnus 0870491-8
info@kiinteistokattaus.fi
Sisäpiiriin liittymällä saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kohteistamme.