Lataa maksuton asunnon vuokrasopimuspohja

Täytä sähköpostisi alla olevaan lomakkeeseen, niin lähetämme sinulle asunnon vuokrasopimuspohjan. Samalla pääset mukaan sisäpiiriimme, jossa saat jatkossa tiedon uusista kohteistamme jo ennen kuin ne julkaistaan sivuillamme.

Olen Kiinnostunut

Hyvä vuokrasopimus auttaa

Hyvällä asunnon vuokrasopimuspohjalla määrität vuokrasuhteen ehdot ja velvoitteet vuokranantajan että vuokralaisen välillä. Hyvin laadittu vuokrasopimuspohja on tärkeä sekä vuokranantajan että vuokralaisen kannalta, sillä se auttaa välttämään epäselvyyksiä ja kiistoja vuokrasuhteen aikana.

Vuokrasopimuksella sovit yksityiskohtaisesti asioista, kuten vuokran suuruus, vuokranmaksun ajankohta ja tavat, vuokrasuhteen kesto, vuokravakuus, mahdolliset vuokrankorotukset ja irtisanomisajat. Lisäksi vuokrasopimuksella voidaan sopia muita tärkeitä asioita, kuten asunnon käyttöä ja kunnossapitoa koskevat säännöt sekä vastuut esimerkiksi korjausten tekemisestä.

Vuokrasopimuksen osapuolet

Vuokrasopimuksessa tulee olla kummankin osapuolen tai osapuolten (vuokranantajan ja vuokralaisen) yhteystiedot kattavasti. Yhteystiedoissa tulisi olla vähintään etunimi, sukunimi, henkilötunnus tai Y-tunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Vuokrattava kohde

Vuokrasopimuksessa tulisi ilmetä seuraavat asiat: asunnon osoite, huoneistotyyppi esim (2h+k+s), pinta-ala ja kuuluuko sopimukseen muita tiloja, kuten varastotila tai autopaikka.

Lisäksi vuokrasopimuksessa kannattaisi lukea asunnon nykykunnosta.

Vuokra-aika

Sopimukseen tulee kirjata vuokra-ajan pituus. Vuokra-aika voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaisen sopimuksen päättyessä se ei jatku automaattisesti, kun taas toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkuu, kunnes jompikumpi osapuoli irtisanoo sen.

Vuokran maksu

Vuokranmäärä ja vuokranmaksun eräpäivä tulisi mainita vuokrasopimuksessa, samoin kuin vuokranmaksutilin tiedot. Vuokran lisäksi sopimuksessa tulisi määritellä, mitkä muut kulut kuuluvat vuokraan ja mitkä kulut vuokralaisen tulee maksaa erikseen. Näitä voivat olla esimerkiksi vesi- ja sähkölasku.

Vesimaksussa on huomioitava, maksaako vuokralainen vesimaksuennakkoa henkilöä kohden kuukausittain vai lähetetäänkö vuokranantajan toimesta tasauslasku tietyn ajanjakson jälkeen kulutuksen perusteella vuokralaiselle.

Vakuus

On tärkeää sopia vakuudesta ja sen kattavuudesta vuokrasopimuksessa. Vakuus voi kattaa esimerkiksi asunnossa tapahtuneet vahingot tai maksamattomat vuokrat. On myös sovittava, milloin vakuus palautetaan vuokralaiselle ja kuinka suuri vakuus on

Vuokran tarkistaminen ja vuokrankorottaminen

Vuokrasopimuksessa kannattaa lukea, milloin vuokrantarkastus suoritetaan ja millä perusteella vuokrankorotus voidaan tehdä. Usein vuokrankorotus on indeksiperusteinen ja enimmäismäärä on määritelty prosenttiosuutena.

Asunnon kunnossapito

Yleensä vuokralainen on velvoitettu pitämään asunnon kunnosta huolta. Kunnossapito tapahtuu huolellisella ja säännöllisellä siivoamisella. Varsinkin rivitaloissa vuokrasopimuksessa olisi hyvä ilmetä, onko vuokralainen velvoitettu hoitamaan piha-aluetta.

Muut ehdot

Vuokrasopimukseen voi sisällyttää muita ehtoja, kuten lemmikkieläinten pitämisen salliminen tai kieltäminen, tupakoinnin salliminen tai kieltäminen.