Lataa maksuton asunnon kauppakirjapohja​

Täytä sähköpostisi alla olevaan lomakkeeseen, niin lähetämme sinulle asunnon kauppakirjapohjan. Samalla pääset mukaan sisäpiiriimme, jossa saat jatkossa tiedon uusista kohteistamme jo ennen kuin ne julkaistaan sivuillamme.

Olen Kiinnostunut

Kirjallinen sopimus

Asunnon kauppakirjassa sovitaan asuntokaupan myyntiehdoista ja velvoitteista myyjän ja ostajan välillä. Hyvin laadittu kauppakirja on molempien kaupan osapuolten etu, sillä se sujuvoittaa kaupantekoa ja varmistaa, että kaikki sujuu sovitusti.

Kauppakirjapohjassa tulisi huomioida tärkeimmät kohdat, kuten asunnon myyntihinta, maksuehdot, kaupan ehdot, omistusoikeus, mahdolliset panttioikeudet ja rasitukset, kunto, tehdyt ja tulevat remontit sekä mahdolliset virhevastuut.

Kaupan osapuolet

Kauppakirjassa tulee olla kummankin osapuolen tai osapuolten (Ostajan ja Myyjän) yhteystiedot kattavasti. Yhteystiedoissa tulisi olla vähintään etunimi, sukunimi, henkilötunnus tai Y-tunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Kaupan kohde

Kaupankohteesta eli myytävästä asunnosta olisi hyvä ilmetä osoite, taloyhtiön nimi ja y-tunnus, osakkeet, jotka oikeuttavat asunnon hallinnointiin, asunnon numero, pinta-ala ja asunnon tyyppi. Mikäli osakekirja on sähköisessä muodossa, osakeryhmätunnus olisi hyvä mainita.

Kauppahinta ja maksuehdot

Riippuen siitä, onko asunto velaton vai kohdistuuko siihen velkaa, myyntihinta ja asuntoon kohdistuva lainaosuus päivätyn isännöitsijätodistuksen mukaan pitäisi ilmetä. Lisäksi olisi hyvä mainita, kuinka kauppahinta maksetaan ja millä aikavälillä.

Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen

Kauppakirjalla voidaan määritellä, siirtyykö omistus- ja hallintaoikeus heti kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen vai vasta kauppahinnan maksettua.

Omistusoikeus asunnosta siirtyy ostajalle vasta, kun ostaja on saanut haltuunsa asunnon hallintaan oikeuttavat osakekirjat. Osakekirjat voivat olla sähköisessä tai paperisessa muodossa, joten kauppakirjassa on hyvä kirjata osakekirjojen muoto.

Kauppakirjassa olisi hyvä määritellä, milloin taloyhtiön vastikkeiden maksuvastuu siirtyy ostajalle.

Mikäli asunto on vuokrattu, voidaan kauppakirjalla sopia vuokrasopimuksen siirrosta ostajalle.

Tutustuminen kohteeseen

Asunnon kaupassa saattaa ilmetä yllättäviä tilanteita, jolloin ostaja voi vaatia korvausta mahdollisista vioista tai puutteista. Siksi on tärkeää sisällyttää kauppakirjaan selvitys siitä, millaisia tietoja ostaja on saanut myyjältä ennen ostopäätöstä. Lisäksi on tärkeää vahvistaa, että ostaja on tutustunut ja vastaanottanut yhtiöjärjestyksen, isännöitsijäntodistuksen sekä muihin mahdollisesti oleellisiin asiakirjoihin.

Myyjän vakuus

Myyjä ei saisi pimittää asuntokaupassa oleellisesti tärkeää tietoa. Kauppakirjassa olisi hyvä ilmetä kohta, jossa myyjä vakuuttaa ilmoittaneensa ostajalle kaikki oleelliset tiedot pimittämättä, joilla voisi olla merkittävää merkitystä kauppahintaan.