Kaupunkien keskustojen edut asuntosijoittamisessa

Johdanto

Olemme jonkin aikaa siirtäneet omaa fokustamme vanhemmista asunnoista hyväsijaintisiin uudisasuntoihin. Asuntosijoittajaa kiinnostaa tuotto, mutta miksi kannattaa ostaa asuntoja keskustoista missä tuotto on matalampi?

Kaupunkien kasvu

Kaupunkien kasvaminen sisäänpäin parantaa keskustassa sijaitsevien asuntojen asemaa. keskustan alueille muuttaa enemmän asukkaita, kun ihmiset pakkautuvat lähemmäs palveluita. Sisäisen muuttoliikkeen seurauksena asuntojen hinnat ovat nousseet ydinkeskustoissa, kun taas lähiöissä arvonmuutos on ollut paikoitellen jopa negatiivinen.

Suomen ikääntyminen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Ikääntyminen ajaa ihmiset lähelle palveluita, joka kasvattaa kysyntää asunnoista, jotka ovat palveluiden läheisyydessä. Nykyisin myös opiskelijat haluavat asuntonsa entistä lähempää koulua.

Säästöt asukkaille

Asuntosijoittamisessa on kyse asiakkaalle tarjottavasta palvelusta. Keskustassa asuessa voi säästää liikkumisessa. Kauppaan voi mennä kävellen ja lyhyet matkat ajaa pyörällä. Palvelut ovat lähellä, joten omaa autoa tarvitsee vähemmän.  Esimerkiksi Jyväskylässä 30 päivän kuukausilippu linja-autoon maksaa 54 euroa. Bussilla liikkuva voi miettiä ostaako noin 50 euron bussilipun vai muuttaako keskustaan, missä ei lippua tarvitse. Samalla säästyy aikaa, mikä menee liikenteessä. Asumisessa ja liikkumisessa voi säästää maksamalla sijainnista, jos tämä vähentää liikkumiseen kulutettua rahaa.

Keskustalla on lähiöön verrattuna selkeä etu, josta vuokralaiset ovat valmiita maksamaan. Hintaero keskustan ja reuna-alueiden välillä määräytyy osittain sen mukaan paljonko liikkuminen maksaa ja miten asukas arvostaa liikkumiseen kuluvaa aikaa.

Omistamalla asunnon hyvällä alueella voi säästää stressissä. Asunnon vuokraus on helpompaa. Asunnon arvo säilyy paremmin. Näin asunnon ostaminen hyvältä alueelta antaa mahdollisuuden menestyksekkääseen asuntosijoittamiseen myös sellaiselle, joka ei välttämättä ole alan rutinoitunein konkari.

Kestävä kilpailuetu

Yhteenvetona hyvällä sijainnilla olevilla asunnoilla on etua. Asiakkaat ovat myös valmiita maksamaan tästä edusta johtuen mm. siitä, että palvelut ovat lähellä ja liikkumiseen ei tarvitse käyttää yhtä paljon rahaa. Keskustaan talojen rakennuttaminen on haastavampaa kuin kaupungin laitamille. Tämä johtuu mm. tarkemmasta sääntelystä ja suuremmasta alttiudesta valituksille. Lisäksi kaupunkien keskustoissa on rakennuspaikkoja rajoitetusti. On vaikeaa nähdä tilannetta, jossa kaupunkien keskustoissa olisi liikaa asuntoja. Näin keskustasijoittamisessa voisi sanoa olevan kestävää kilpailuetua, mikä ei häviä yhtä helposti kuin ehkä muut edut.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut