Vuokranantaja – asunnon vuokraamisen välivaiheet

Vuokrausprosessin yleiskatsaus

Asunnon vuokraaminen voi tuntua monimutkaiselta prosessilta, mutta hyvällä suunnittelulla ja oikeilla tiedoilla voit helpottaa kokemusta itsellesi ja tulevalle vuokralaiselle. Tässä artikkelissa käymme läpi asunnon vuokraamisen eri vaiheet ja tarjoamme vinkkejä, joiden avulla voit tehdä prosessista sujuvan ja onnistuneen.

Ilmoituksen laatiminen

Valokuvat ja esittelyteksti

Valokuvien merkitystä vuokrailmoituksen menestykseen ei voi korostaa liikaa, joten kannattaa varata riittävästi aikaa asunnon kuvaamiseen. Pyri saamaan asunnosta mahdollisimman houkuttelevia kuvia ottamalla ne hyvässä valaistuksessa ja kun asunto on siisti sekä edustava. Muista, että usein runsaampi kuvamäärä on parempi kuin liian niukka valikoima.

Jalustan käyttö kuvien ottamisessa, olipa kyseessä puhelin tai kamera, on todella suositeltavaa. Jalusta auttaa erityisesti pidempien valotusaikojen kanssa, mikä tekee kuvista valoisampia ja tarkempia. Lisäksi jalustan avulla voit varmistaa, että jokainen kuva on otettu samalta korkeudelta. Sopiva korkeus kuvien ottamiseen on usein vyötärön korkeus.

Laajakulmalinssin käyttö asunnon kuvaamisessa on suositeltavaa, sillä se auttaa vangitsemaan koko tilan yhteen kuvaan ja antaa samalla huoneelle tilavan vaikutelman. Perinteisellä linssillä huone saattaa näyttää ahtaalta, mikä voi vaikeuttaa tilavan vaikutelman välittämistä.  Kun panostat kuvien laatuun ja otat ne huolella, saat vuokrailmoitukseesi paljon houkuttelevampia kuvia, jotka auttavat erottumaan muista ilmoituksista.

Älä unohda panostaa myös esittelytekstiin. Kirjoita asunnosta ja sen ominaisuuksista lämpimään sävyyn, informatiivisesti ja houkuttelevasti, mutta pidä kuitenkin teksti rehellisenä. Mainitse myös asunnon sijainti ja lähistöllä olevat palvelut, jotta potentiaaliset vuokralaiset saavat käsityksen siitä, millaisessa ympäristössä asunto sijaitsee.

Hinnoittelu ja ehdot

Mieti vuokra-asunnon hinta realistisesti markkina-arvoon perustuen. Voit tutustua samanlaisista asunnoista pyydettäviin vuokriin eri palveluiden kautta, ja miettiä, minkälaiselle vuokralle itse olisit valmis asuntoasi vuokraamaan. Päätä myös asunnon vuokraamisen ehdot, kuten lemmikkieläinten salliminen, tupakointi ja vuokrasopimuksen kesto. Määrittele nämä asiat selkeästi ilmoituksessasi, jotta hakijat tietävät heti, sopiiko asunto heille vai ei.

Vuokrailmoituksen julkaiseminen

Nykyään yhä useammat vuokra-asuntoa etsivät käyttävät nettiä apunaan löytääkseen sopivan asunnon. Suosituimpia sivustoja, joista vuokra-asuntoa etsitään ovat Vuokraovi.com, Etuovi.com ja Tori.fi.

Tori.fi on näistä palveluista ainoa, joka tarjoaa mahdollisuuden jättää vuokrailmoituksen ilmaiseksi. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti niille vuokranantajille, jotka haluavat säästää ilmoituksen julkaisemisen kustannuksissa.

Sen sijaan sekä Vuokraovi.com että Etuovi.com ovat maksullisia palveluita. Ilmoituksen jättäminen näihin palveluihin maksaa noin 70 euroa, mutta vastineeksi saat laajemman näkyvyyden ja mahdollisuuden tavoittaa suuremman määrän asunnon etsijöitä. 

Kun mietit, mihin palveluun jättää vuokrailmoitus, kannattaa pohtia, minkälaisen kohderyhmän haluat tavoittaa ja kuinka paljon olet valmis panostamaan ilmoituksen näkyvyyteen. Ilmaiset palvelut, kuten Tori.fi, voivat olla erinomainen valinta, jos budjettisi on rajallinen. Toisaalta, jos haluat varmistaa asuntosi laajan näkyvyyden ja tavoittaa mahdollisimman monta potentiaalista vuokralaista, kannattaa harkita maksullisten palveluiden, kuten Vuokraovi.com tai Etuovi.com, käyttöä.

Hakijoiden seulonta

Taustatarkistukset ja luottotiedot

Kun olet saanut hakemuksia asunnosta kiinnostuneilta, on aika alkaa seulomaan hakijoita. Tarkista hakijoiden luottotiedot ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät, jotta voit arvioida heidän luotettavuuttaan vuokranmaksajina. On hyvä huomata, että luottotiedot eivät kerro koko totuutta, joten muiden tietojen perusteella saatava kuva hakijasta on myös tärkeä.

Tiedustelut nykytilanteesta

Tiedustellessasi potentiaalisten vuokralaisten nykytilannetta, voit kysyä heiltä muun muassa seuraavia asioita:

  • Nykyinen asuinpaikka ja syy muutolle: Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, miksi vuokralainen on etsimässä uutta asuntoa ja millaisia tarpeita hänellä on uuden asunnon suhteen.
  • Työ- ja opiskelutilanne: On tärkeää tietää, onko hakijalla vakituinen työpaikka, minkälaisia tuloja hän saa ja miten se vaikuttaa vuokranmaksukykyyn. Myös opiskelijat voivat olla hyviä vuokralaisia, mutta heidän rahoitustilanteensa voi vaihdella opintojen aikana.
  • Perhe- ja yhteisötilanne: Onko hakijalla perhettä tai muita henkilöitä, joiden kanssa hän aikoo asua? Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, kuinka monta henkilöä asunnossa tulee asumaan ja millaisia tarpeita heillä on tilan suhteen.
  • Lemmikkieläimet: Jos olet päättänyt sallia lemmikkieläimet asunnossasi, tiedustele hakijalta lemmikkien määrää, rotuja ja kokoa, jotta voit varmistaa, että asunto sopii heidän tarpeisiinsa.

Näytöt ja esittelyt

Järjestelyt ja valmistelut

Kun olet valinnut sopivimmat hakijat, on aika järjestää asuntonäyttö. Pidä huoli, että asunto on siisti ja valoisa näytön ajaksi. Voit myös valmistella infopaketin asunnosta ja vuokrausehdoista, jotta hakijoilla on kaikki tarvittavat tiedot saatavillaan.

Kysymyksiin vastaaminen ja neuvottelut

Ole valmis vastaamaan hakijoiden kysymyksiin asunnosta, vuokrausehdoista ja taloyhtiöstä. Joskus vuokralaiset saattavat myös haluta neuvotella vuokrasta tai muista ehdoista, joten mieti valmiiksi, mihin olet valmis joustamaan ja missä asioissa pysyt tiukkana.

Sopimuksen solmiminen

Vuokrasopimus ja sen ehdot

Kun olet valinnut sopivan vuokralaisen, on aika solmia vuokrasopimus. Laadi yksityiskohtainen sopimus, johon kirjaat kaikki oleelliset tiedot, kuten vuokran suuruus, maksupäivät, vakuusmaksu, vuokrasopimuksen kesto ja irtisanomisaika. Lisäksi, kirjaa sopimukseen kaikki asunnon vuokraamiseen liittyvät ehdot, kuten lemmikkieläinten salliminen ja tupakointi. Muista myös sopia, kuka vastaa asunnon huollosta ja kunnossapidosta.

Vakuusmaksu ja ensimmäinen vuokraerä

Varmista, että vuokralainen maksaa vakuusmaksun ja ensimmäisen kuukauden vuokran ennen kuin luovutat asunnon avaimet. Vakuusmaksu on tärkeä turva sinulle vuokranantajana, sillä se kattaa mahdollisia vuokranmaksun viivästyksiä tai asunnon aiheutuneita vahinkoja.

Muutto ja asunnon luovutus

Tarkastus ja avainten luovutus

Avaintenluovutussopimus on tärkeä osa vuokrausprosessia, sillä se takaa, että molemmat osapuolet tietävät tarkalleen, montako avainta on luovutettu vuokralaiselle. Kirjaamalla sopimukseen avainten luovutukseen liittyvät tiedot voit varmistaa, että saat saman määrän avaimia takaisin vuokrasuhteen päättyessä. Tämä auttaa välttämään mahdollisia ongelmia ja epäselvyyksiä avainten palauttamiseen liittyen.

Ennen kuin vuokralainen muuttaa asuntoon, on hyvä järjestää yhteinen asunnon tarkastus. Tarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että asunto on kunnossa ja dokumentoida mahdolliset puutteet tai vauriot ennen vuokrasuhteen alkua. Tämä helpottaa mahdollisten ongelmien selvittämistä myöhemmin ja antaa molemmille osapuolille selkeän käsityksen asunnon kunnosta ennen muuttoa. Tarkastuksen yhteydessä voit käydä läpi avaintenluovutussopimuksen ja luovuttaa avaimet uudelle vuokralaiselle. 

Vuokrasuhteen aloitus ja yhteystiedot

Kun vuokrasuhde on virallisesti alkanut, muista antaa vuokralaiselle kaikki tarvittavat yhteystiedot, kuten oma numerosi, isännöitsijän yhteystiedot ja taloyhtiön tiedot. Näin vuokralainen voi ottaa yhteyttä tarvittaessa ja yhteistyö sujuu mutkattomasti.

Johtopäätös

Asunnon vuokraaminen voi olla haastavaa, mutta noudattamalla näitä ohjeita voit helpottaa prosessia ja varmistaa onnistuneen vuokrasuhteen. Muista panostaa ilmoitukseen, seuloa hakijat huolellisesti, solmia yksityiskohtainen sopimus ja pitää yhteyttä vuokralaiseen koko vuokrasuhteen ajan

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut