Vuokranalennus

Johdanto

Tietyissä tilanteissa, jossa asunnossa asuminen vaikeutuu tai asunto on asuinkelvoton on vuokralaisella oikeus vuokranalennukseen. Tilanne, jossa asuminen vaikeutuu voi olla esimerkiksi taloyhtiö remontti, vesivahinko asunnossa tai liian kuuma tai kylmä sisälämpötila.

Vuokralaisen oikeudet

Vuokralaisella on oikeus saada vuokraa alennetuksi tai kokonaan vapautus vuokran maksamisesta siltä ajalta, kun asunto ei ole sovitussa kunnossa. Tämä voi johtua esimerkiksi taloyhtiön remonteista tai ongelmista asunnossa, jotka aiheuttavat asumishaittaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että puutteellisuuden tulee kohdistua itse asuntoon, jotta vuokralainen olisi oikeutettu vuokranalennukseen.

Sopiminen vuokranalennuksesta

Vuokralainen ei voi itse päättää vuokranalennuksesta tai jättää vuokraa maksamatta. Alennuksesta on aina sovittava vuokranantajan kanssa, ja siitä kannattaa sopia kirjallisesti. Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantaja tarjoaa alennusta oma-aloitteisesti, esimerkiksi ilmoittaessaan tulevasta remontista.

Alennuksen määräytyminen

Kun kyseessä on putkiremontti, vuokraan on tyypillisesti odotettavissa 30-50 prosentin suuruinen alennus. Tämä johtuu siitä, että putkiremontti voi tehdä asunnosta osittain tai kokonaan asuinkelvottoman. Julkisivuremontin tapauksessa alennus on yleensä hieman maltillisempi, noin 15-30 prosenttia, koska remontti ei välttämättä vaikuta asumiseen yhtä merkittävästi. Hissiremontin yhteydessä vuokranalennus on usein noin 10 prosenttia, mutta tämä voi vaihdella sen mukaan, kuinka tärkeä rooli hissillä on asukkaan arjessa. On tärkeää huomioida, että alennusten suuruudet voivat vaihdella tapauskohtaisesti ja niistä tulee aina sopia yhdessä vuokranantajan ja vuokralaisen kanssa.

Alennus voi olla myös asioita, jotka tekevät asunnossa asumesesta mahdotonta tai vaikeaa. Mikäli asunnossa on kesällä liian lämmin ja vuokranantaja ei voi helpottaa hankkimalla viilennyslaitteita, voi vuokranantaja olla velvoitettu vuokranalennukseen helleajalta. Yleensä lämpöraja, jolta alennusta voi saada on, jos huoneiston sisälämpö tila on 32 astetta tai enemmän. Reilu alennus helleajalta on noin 10-20 prosentin luokkaa vuokrasta.

Yhteenveto

Vuokralaisella on oikeus saada alennusta vuokrasta, jos asunto ei ole sovitussa kunnossa remontin tai muiden haittaavien asioiden vuoksi. On tärkeää, että vuokranantaja ja vuokralainen sopivat vuokranalennuksesta yhdessä, ja että vuokranantaja toimii hyvän vuokratavan mukaisesti.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut