Vuokralaisen häätö

Johdanto

Asuntosijoittajan matkalla saattaa tulla eteen tilanteita, joissa vuokralaisen häätö on ajankohtaista. Tämä artikkeli tarjoaa tietoa ja ohjeita siitä, kuinka toimia näissä tilanteissa. On tärkeää muistaa, että vuokralaisen oikeudet ovat vahvat ja häätöön on oltava lain mukaiset perusteet. Tämän artikkelin avulla asuntosijoittajat, niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin, voivat saada selkeän käsityksen siitä, kuinka toimia vuokralaisen häätötilanteissa.

Milloin vuokralaisen häätö on mahdollista?

Vuokralaisen häätö on mahdollista, kun vuokrasuhde päättyy ja vuokralainen ei täytä velvollisuuksiaan tai ei luovuta asuntoa takaisin vuokranantajalle sovittuna ajankohtana. Tyypillisesti häätöprosessi alkaa vuokrasuhteen purkamisen yhteydessä.

Vuokrasuhteen purkaminen vaatii merkittävän sopimusrikkomuksen. Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokralainen esimerkiksi laiminlyö vuokranmaksua, siirtää vuokraoikeuden tai luovuttaa huoneiston toisen käytettäväksi vastoin säännöksiä, tai viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää.

  1. Vuokralainen laiminlyö vuokranmaksua
  2. Vuokralainen siirtää vuokraoikeuden tai luovuttaa huoneiston toisen käytettäväksi vastoin vuokrasopimusta
  3. Huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen, kuin vuokrasopimuksessa on sovittu
  4. Vuokralainen aiheuttaa häiriötä muille asukkaille
  5. Vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti
  6. Vuokralainen aiheuttaa vahinkoa asuntoon tai taloyhtiölle

Miten vuokralaisen häätöprosessi etenee?

Vuokralaisen häätöprosessi alkaa sopimusrikkomuksen toteamisesta. Tästä on hyvä toimittaa vuokralaiselle kirjallinen varoitus, jossa ilmoitetaan purkamisoikeuden käyttämisestä sekä tarkat syyt varoitukselle. Jos vuokralainen ei korjaa toimintaansa varoituksen jälkeen, voidaan vuokrasopimus purkaa.

Kun sopimus on purettu, mutta vuokralainen ei luovuta asuntoa takaisin, voidaan hakea vuokralaisen häätöä. Tämä tulee tehdä tuomioistuimen kautta, sillä vuokranantajalla ei ole oikeutta häätää vuokralaista omatoimisesti. Häätöprosessi on aina tehtävä ulosoton kautta ja säännösten mukaisesti.

Kuinka kauan vuokralaisen häätöprosessi kestää?

Vuokralaisen häätöprosessi voi kestää useita kuukausia. Käräjäoikeuden päätöksen saaminen voi kestää jonkin aikaa, ja sen jälkeen ulosottoviranomaisen on vielä annettava vuokralaiselle mahdollisuus muuttaa itse. Jos vuokralainen ei muuta itse, ulosotto häätää vuokralaisen ja poistaa hänen omaisuutensa asunnosta. Koko prosessi voi kestää tyypillisesti 2-6 kuukautta.

Häätö on viimeinen vaihtoehto

Vaikka vuokralaisen häätö olisi mahdollista, on ensisijaisesti suositeltavaa pyrkiä sopimaan asia vuokralaisen kanssa. Häätöprosessi voi olla pitkä ja kallis, ja se voi häiritä vuokraustoimintaa. Jos vuokralainen on yhteistyöhaluinen, on asia aina parempi sopia kuin hakea häätöä.

Vuokralaisen häätö on asia, joka vaatii huolellista harkintaa ja toimintaa. On tärkeää muistaa, että vuokralaisen oikeudet ovat vahvat ja häätöön on oltava lain mukaiset perusteet. Häädössä kannattaa olla varuillaan, koska väärin toteutettu häätö voi johtaa vuokralaisen toimesta oikeudelliseen toimenpiteisiin. Laki suojaa paljolti vuokralaista, joten huonosti hoidettu häätö voi kostautua helposti vuokranantajalle.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut