Vuokralaisen etsiminen sijoitusasuntoon – parhaat vinkit

Johdanto

Jokainen asuntosijoittaja haluaa löytää mahdollisimman hyvän vuokralaisen. Kokosimme viisi tärkeää vinkkiä, jotka kannattaa huomioida vuokralaista etsiessään.

Jotta sijoitusasunto tuottaa, siihen on löydettävä vuokralaiset. Joskus asuntosijoittajaksi ryhtymistä voi jarruttaa se, että vuokranantajana toimiminen ja sen erilaiset riskit mietityttävät. 

Mitä jos…

    • asuntoon ei saakaan vuokralaista ja se seisoo kauan tyhjillään ja tuottamattomana?

    • vuokralaiset ovat lyhytaikaisia ja uusien etsimiseen menee jatkuvasti aikaa ja rahaa?

    • vuokralainen ei olekaan luotettava ja tulee ongelmia vuokranmaksun tai asunnon kunnosta huolehtimisen kanssa?

Nämä ovat aivan relevantteja huolenaiheita, ja siksi jo sijoitusasuntoa valitessaan kannattaa arvioida tarkkaan asunnon vuokrattavuutta sekä perehtyä vuokranantajana toimimisen perusasioihin. Järkevällä ennakoinnilla äsken mainittujen uhkakuvien todennäköisyyteen voi vaikuttaa hyvinkin paljon.

1. Valitse sijoitusasunto vuokrattavuus edellä

Sijoitusasuntoa valittaessa vuokrattavuus on yksi tärkeimmistä näkökulmista. Ensimmäinen iso askel hyvien vuokralaisten saannin varmistamisessa onkin itse asunnon hankkiminen.

Tässä vaiheessa kannattaa jo miettiä, minkälaiselle vuokralaiselle asunto sopisi – olisivatko esimerkiksi edullista asumista arvostavat opiskelijat hyvää kohderyhmää vai soveltuisiko asunto ennemmin laatutietoiselle työssäkäyvälle ihmiselle? 

Alueen, jolla asuntosi sijaitsee, tulisi tietysti myös olla sellainen, jolta näitä kyseiseen kohderyhmään kuuluvia vuokralaisia on mahdollisimman helppo löytää. 

2. Panosta asunnon vuokrailmoituksen tekoon 

Asunnon hankinnan jälkeen seuraava kriittinen vaihe on vuokrailmoituksen tekeminen. Kuvaile kohdettasi riittävän tarkasti sekä sanoin että kuvin, jotta mahdollisten vuokralaisten on helppo kiinnostua siitä. Kun saat huolellisesti tehdyn ilmoituksen kautta paljon yhteydenottoja, sinulla on varaa valita vuokralaiseksi sopivin ja luotettavimman tuntuinen ehdokas. 

Kerro ainakin seuraavat asiat:

    • Asunnon sijainti, koko ja huonemäärä.

    • Vuokran ja takuuvuokran suuruus sekä mahdolliset muut vuokralaiselle kuuluvat maksut.

    • Asunnon vapautumisajankohta.

    • Asunnon kiinnostavuutta lisäävät ominaisuudet: esimerkiksi juuri remontoitu kylpyhuone, nopea internetyhteys, astianpesukone tai oma autopaikka.

    • Vuokralaisen valintaan vaikuttavat ehdot – ovatko lemmikit sallittuja tai tarkistetaanko luottotiedot? 

Vähintään yhtä tärkeässä roolissa vuokrailmoituksen tekstin kanssa ovat kuvat. Ota asunnosta hyvälaatuisia, edustavia kuvia, joiden avulla vuokralainen saa kattavan kuvan asunnosta ja sen parhaista puolista. Liitä ilmoitukseen myös asunnon pohjapiirros, sillä useimmat vuokra-asuntoa etsivät ovat kiinnostuneita näkemään sen.   

Julkaise ilmoituksesi kanavissa, joista potentiaaliset vuokralaisesi sen todennäköisimmin löytävät. Vuokraovi ja Oikotie ovat monelle tuttuja kanavia vuokra-asunnon etsintään, mutta lisäksi on monia ilmaisiakin kanavia, joita kannattaa hyödyntää – esimerkiksi Tori.fi ja Facebookin vuokra-asuntoryhmät. Niiden kautta sopiva vuokralainen voi löytyä hyvin nopeasti. 

Joskus on myös viisasta pohtia, onko kokonaisuudessaan kannattavampaa antaa asunto 

ammattilaisen välitettäväksi. Erityisesti jos asut itse kauempana kohteesta, vuokranvälittäjän käyttäminen saattaa olla järkevä vaihtoehto. Vaikka siitä tulee kuluja, sen avulla saatat saada vuokralaisen nopeammin.

3. Tutustu vuokralaiseen ja tarkista luottotiedot 

Vuokralaiset on hyvä tavata kasvokkain, sillä se voi kertoa paljon heistä. Vuokranantajana voit myös kysellä heiltä vuokranmaksuun liittyviä kysymyksiä esimerkiksi elämäntilannetta, työkuvioita tai opiskelun kestoa sivuten. 

Kun sopivalta vaikuttava vuokralainen on löytynyt, on vielä hyvä muistaa tehdä viime hetken varmistukset. Koskaan ei kannata olla liian luottavainen, vaan henkilöllisyyden ja luottotietojen tarkistaminen on syytä ottaa vakiokäytännöksi.

4. Vaadi vuokravakuus

Vuokravakuuden edellyttäminen on nykyään normaali käytäntö, ja sillä suojaat asemaasi vuokranantajana. Vasta vuokravakuuden maksamisen jälkeen vuokralainen saa asunnon käyttöönsä ja avaimet hallintaansa. 

Vakuudesta sovittaessa kannattaa myös sopia siitä, mitä saatavia vakuudella voidaan kattaa. Usein tällaisia saatavia ovat esimerkiksi vuokralaisen huoneistolle aiheuttamat vahingot, siivouskulut ja maksamattomat vuokrat sekä niiden perimiskulut. 

5. Tee kattava kirjallinen vuokrasopimus

Huolellisesti laadittu vuokrasopimus on sekä sinun että vuokralaisesi etu. Kun sopimus on kattava, yksiselitteinen ja riittävän yksityiskohtainen, vältytte molemmat turhilta tulkintaristiriidoilta. 

Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja käydä lisäksi läpi kohta kohdalta vuokralaisen kanssa ennen allekirjoittamista. Sopimuksesta tulisi löytyä vähintään seuraavat asiat: 

    • Molempien osapuolten henkilötiedot ja yhteystiedot

    • Vuokrakohteen yksilöinti (osoite, pinta-ala ja huonemäärä sekä vuokrauksen piiriin kuuluvat muut tilat)

    • Sopimuksen alkamisajankohta

    • Onko sopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen?

    • Vuokran määrä ja maksupäivä sekä tili, jolle se maksetaan

    • Muiden erilliskorvausten määrät

    • Vakuus

    • Vuokrankorotusehdot

    • Muut ehdot – esimerkiksi saako huoneistossa pitää lemmikkejä tai tupakoida ja kuinka monta avainta luovutettu.

Hyödynnä tekemäämme asuinhuoneiston vuokrasopimuspohjaa, johon olemme jo koonneet kaikki tärkeimmät asiat.