Viisi tapaa omaisuuden kasvattamiseen asuntosijoittamisen avulla

Johdanto

Asuntosijoittaminen tarjoaa erilaisia tapoja lisätä omaisuuttasi. Asuntosijoittaminen monesti mielletään tavaksi, jossa vuokralainen lyhentää asuntosijoittajan velkaa ja asuntosijoittaja vaurastuu. Tässä artikkelissa keskitymme viiteen tapaan, joiden avulla sijoittaja voi kasvattaa varallisuuttaan asuntosijoittamalla.

Kassavirta

Asuntosijoittajan omaisuus voi kasvaa joka kuukausi nettokassavirran verran. On suotuisaa, että kassavirta on positiivinen verojen maksun jälkeenkin, jolloin asuntosijoittaja saa lisätuloja kuukausittain. Kassavirta voi olla muutaman kymmenen euroa plus puolella, jos omistaa yhden asunnon, joka on ostettu suurimmaksi osaksi pankkilainalla. Jos omistuksessa on useampi asunto, on mahdollista puhua jo sadoista euroista.

Laskelmaesimerkki: Otetaan esimerkiksi asunto, jonka vuokra on 800 euroa kuukaudessa. Yhtiövastike on 200 euroa ja lainanlyhennys 300 euroa. Tässä tapauksessa nettokassavirta on 800 – 200 – 300 = 300 euroa kuukaudessa. Jos asunnosta ei aiheudu muita kuluja, sijoittajan tulo on 300 euroa kuukaudessa.

Lainanlyhennykset

Varallisuus kasvaa kuukausittain lainanlyhennyksen mukaisesti, mikä on selkeä ja yleisin tapa kasvattaa varallisuutta asuntosijoittamisen avulla. Ihanteellisessa tilanteessa vuokralaisen maksama vuokra kattaa lainanlyhennykset kokonaan, jolloin asuntosijoittajan ei tarvitse lyhentää lainaa omista tuloistaan.

Laskelmaesimerkki: Jos asunnon laina on 100 000 euroa ja kuukausittainen lyhennys on 300 euroa. Tämä tarkoittaa, että joka kuukausi sijoittajan velka vähenee 300 euroa, ja siten omaisuus kasvaa saman verran.

Asunnon tulevaisuuden arvonnousu

Asunnon arvon tuleva nousu riippuu suurelta osin sijainnista. Yleisesti ottaen asunnon arvon nousun todennäköisyys on suurin kasvukolmion (Helsinki, Turku, Tampere) keskusta-alueilla. Hyvä paikallistuntemus ja perehtyminen asuntomarkkinoihin ovat avainasemassa potentiaalisten alueiden tunnistamisessa.

Laskelmaesimerkki: Jos asunto, joka maksaa alkuun 200 000 euroa, kasvattaa arvoaan 2% vuosittain, se on 10 vuoden kuluttua arvoltaan noin 243 389 euroa. Tämä tarkoittaa, että asunnon arvo on kasvanut yli 43 000 euroa kymmenessä vuodessa.

Alle markkinahinnan osto

Asuntosijoittaja voi lisätä varallisuuttaan nopeasti ostamalla asunnon alle markkinahinnan. Tämä strategia on riippumaton alueen tulevaisuuden näkymistä ja mahdollistaa nopean arvonnousun. Jokaista asuntoa ei pysty ostamaan alle markkinahinnan, kuitenkin ostotilanteessa jokaisessa asunnossa tinkaamista voi yrittää. Alle markkinahintaisia asuntoja löytää, kun myyjä on motivoitunut ja haluaa myydä asunnon nopeasti, myyjällä on tapahtunut hinnoitteluvirhe tai asunto vaatii remonttia ja myyjä ei jaksa remontoida sitä.

Laskelmaesimerkki: Jos asunnon markkina-arvo on 200 000 euroa, mutta sijoittaja onnistuu ostamaan sen 180 000 eurolla, hän saa heti 20 000 euron arvonnousun.

Remonteilla tehty arvonnousu

Vanhojen, peruskuntoisten asuntojen arvoa on mahdollista nostaa remontoimalla. Yleisesti ottaen asunnon arvon tulisi nousta enemmän kuin remonttiin käytetty rahamäärä.

Laskelmaesimerkki: Jos sijoittaja ostaa asunnon, jonka arvo on 150 000 euroa, ja käyttää 20 000 euroa asunnon remontointiin, jolloin asunnon arvo nousee 180 000 euroon, sijoittaja on luonut 10 000 euron arvonnousun.

Johtopäätös

Päätelmänä voidaan sanoa, että asuntosijoittaminen tarjoaa monia mahdollisuuksia varallisuuden kasvattamiseen. Tärkeää on muistaa, että nämä eivät ole yksinomaan riippuvaisia asunnon ostohinnasta tai vuokratuotosta, vaan niitä voi hyödyntää myös asunnon arvon nousu ja jopa verosuunnittelun kautta. Asuntosijoittajia on moneen eri lähtöön ja niin on myös vaurastumistapoja. Yhdelle asuntosijoittajalle sopii jokin taktiikka ja toiselle toinen.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut