Mikä lyhennystapa on paras valinta asunto- ja tulonhankkimislainoille?

Asunto- ja tulonhankkimislainoille on tarjolla useita eri lyhennystapoja. Valitsemalla itsellesi sopivan lyhennystavan voit vaikuttaa lainasi kokonaiskuluihin ja taloudelliseen joustavuuteesi. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia lyhennystapoja ja niiden hyötyjä ja haittoja, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen valinnan omiin tarpeisiisi.

Yleisimmät lyhennystavat

Asunto- ja tulonhankkimislainoihin on yleensä tarjolla kolme erilaista lyhennystapaa:

  1. Annuiteetti
  2. Tasalyhennys
  3. Kiinteä tasaerä

Lisäksi markkinoilla on saatavilla muita lainatyyppejä, kuten balloon- ja bullet-lainat, mutta ne eivät ole yleisesti kuluttajille suunnattuja.

Annuiteetti

Annuiteettilainassa lainan lyhennyksen määrä muuttuu koron mukaan. Lainan alussa suurin osa kuukausierästä menee korkojen maksuun, ja lainan loppupuolella tilanne kääntyy toisin päin. Annuiteetissa on se etu, että kuukausierät pysyvät saman suuruisina koko laina-ajan.

Tasalyhennys

Tasalyhennyslainassa lyhennyksen määrä pysyy samana koko laina-ajan. Jos korot nousevat, myös maksettavan koron määrä nousee, jolloin kuukausittain maksettava summa kasvaa. Vastaavasti korkojen laskiessa kuukausittain maksettavan koron määrä laskee. Tasalyhenteisessä lainassa korkokulut pienenevät laina-ajan kuluessa.

Kiinteä tasaerä

Kiinteässä tasaerässä kaikki maksuerät ovat yhtä suuria. Jos korkotaso nousee, laina-aika pitenee, ja päinvastoin. Kiinteän tasaerän etuna on kuukausierien ennustettavuus, mutta toisaalta korkotason muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi laina-aikaan.

Miten valita paras lyhennystapa?

Eri lyhennystapojen valinnassa ei ole yksiselitteistä oikeaa tai väärää vastausta. Lopullinen valinta riippuu omista tarpeistasi ja taloudellisesta tilanteestasi. Tässä joitakin seikkoja, jotka voit ottaa huomioon valintaa tehdessäsi:

  • Ennustettavuus: Jos haluat, että kuukausieräsi pysyvät samansuuruisina koko laina-ajan, annuiteetti tai kiinteä tasaerä voivat olla sopivia vaihtoehtoja sinulle. Molemmat tarjoavat tasaista kustannustasoa, mikä voi helpottaa talouden suunnittelua.
  • Korkojen nousun vaikutus: Tasalyhenteisessä lainassa kuukausittain maksettavan koron määrä nousee korkojen noustessa, mutta lyhennyksen määrä pysyy samana. Annuiteetissa ja kiinteässä tasaerässä korkojen nousu vaikuttaa enemmän laina-aikaan, mutta kuukausierät pysyvät samoina.
  • Taloudellinen joustavuus: Jos haluat pitää mahdollisuuden tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä tai nostaa lainaa tarvittaessa, kiinteä tasaerä voi olla hyvä valinta. Tällöin voit itse vaikuttaa lainasi lyhentymisvauhtiin ja tarvittaessa pidentää laina-aikaa.
  • Korkojen vähennyskelpoisuus verotuksessa: Asuntolainan korot ovat osittain vähennyskelpoisia verotuksessa. Jos tämä on sinulle tärkeä tekijä, annuiteetti voi olla hyvä vaihtoehto, sillä sen avulla maksat enemmän korkoja lainan alussa.

Yhteenveto

Parhaan lyhennystavan valinta riippuu omista tarpeistasi ja taloudellisesta tilanteestasi. Annuiteetti, tasalyhennys ja kiinteä tasaerä tarjoavat erilaisia etuja ja haittoja, joten on tärkeää miettiä, mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Ennustettavuus, korkojen nousun vaikutus, taloudellinen joustavuus ja korkojen vähennyskelpoisuus verotuksessa ovat vain muutamia seikkoja, joita kannattaa pohtia valintaa tehdessäsi.

Muista, että lainan ehdot ovat neuvoteltavissa pankin kanssa. Voit esimerkiksi pyytää alempaa marginaalia tai pidempää laina-aikaa vastineeksi suostumisestasi pankin suosimaan lyhennystapaan. Tärkeintä on löytää sinulle sopiva ratkaisu, joka tukee taloudellisia tavoitteitasi ja auttaa sinua hallitsemaan lainaasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut