Lautamiehenkatu 9

Hintataso

+2M

Vuokratuotto

~7%
Taloyhtiö

Lahden Lautamiehenkatu 9

Sijainti

Lahti, Asemantausta

Valmistumisvuosi

1989

Tontti

Vuokra

Nyt myynnissä sijoitusasuntoja nippuna tai kokonainen kerrostalo noin 7-8 % tuotolla Lahden keskustan välittömästä läheisyydestä. Lautamiehenkatu 9:n vahvuus on sen sijainti. Kohde sijaitsee hyvällä alueella Lahden keskustan vieressä. Asemantausta on arvostettu ja rauhallinen kaupunginosa lähellä palveluita. Taloyhtiön asunnot ovat pieniä yksiöitä tai kaksioita (38 & 45 m2), jotka sopivat hyvin vuokra-asunnoiksi. Näissä sijoitusasunnoissa on monia hyvän sijoitusasunnon elementtejä.

Asunnot

Jokaisessa asunnossa on oma parveke tai terassi. Terasseja löytyy ensimmäisen kerroksen asunnoista.

Asunnoissa on maalatut seinät tai vastaavasti vaalea tapetti. Joissain asunnoissa on harmaan värinen tehosteseinä.

Osaan asunnoista on asennettu laminaattilattia. Osassa on myös uusittu muovimatto. Joissain asunnoissa on alkuperäinen siisti muovimatto.

Keittiöt ovat lähtökohtaisesti alkuperäisiä vaaleita Isku keittiöitä. Osaan keittiöihin asennettu uudet pöytätasot ja uusittu vetimet. Liesi ja jääkaappi ovat uudehkoja ja tarkastuksissa todettu hyväkuntoisiksi.

Kylpyhuoneet ovat pääosin siistejä alkuperäisiä ja pinnoiltaan muovia. Osa kylpyhuoneista on uusittu ja laatoitettu ja osassa kylpyhuoneet ovat maalattu maalarinvalkoisella.

Ikkunaremontin yhteydessä ikkunoihin lisättiin ikkunankaihtimet.

Sijainti

Lahti kaupunkina

Lahdessa asuu noin 120 000 asukasta, mikä tekee Lahdesta Suomen kahdeksanneksi suurimman kaupungin asukasluvun perusteella. Lahden asukasluku on ollut pidemmän aikaa kasvava. Lahden asukasluvun odotetaan kasvavan 6% vuoteen 2040 mennessä. Lappeenrannan teknillinen yliopisto laajeni vuonna 2018 Lahteen, jonka jälkeen siitä tuli LUT.

Lahdessa asuntojen hintakehitys on viime vuosina ollut tasaista. Merkittävää muutosta asuntojen hinnoissa ei ole ollut. Lahdessa tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteiset asuntojen vuokrat ovat nousseet 4,5% vuodesta 2015 vuoden 2021 loppuun ja keskivuokra on 13,5 e/m2/kk. 

Palvelut

Kohde sijaitsee Asemantaustan kaupunginosassa Lahden keskustan eteläpuolella.   Kohteesta on noin 1 km matka Lahden keskustaan kävellen. Launeen puistoalueelle on matkaa 100m. Kohteen vierestä löytyy paljon palveluita. Lähin koulu on 800 metrin päässä sijaitseva Länsiharjun koulu. Lahden rautatieasema sijaitsee parin sadan metrin päässä.Asemantaustan eteläpuolella on Launeen kaupunginosa, josta löytyy paljon isoja marketteja ja kauppakeskuksia mm. Prisma, Citymarket ja Kauppakeskus Valo.

Taloyhtiö

Taloyhtiö Asunto Oy Lahden lautamiehenkatu 9
Osoite Lautamiehenkatu 9,Lahti 15100
Valmistumisvuosi 1989
Asuntojen lukumäärä 40 kpl
Asuntojen pinta-ala 1639 m2
Hoitovastike 4,5 €/m2
Autopaikkavuokra 15 €/kk
Saunamaksut 12 €/kk
Vesiennakkomaksu 30 €/hlö
Yhtiölaina 901 027,48 €
Tontti Vuokra
Lämmitys Kaukolämpö
Rakennustyyppi Betoni
Katto Pulpettikatto

Taloyhtiön muut tilat

Jokaiseen 40 asuntoon kuuluu oma häkkivarasto. Taloyhtiössä on osakkaiden käytössä pesutupa, ulkoiluvälinevarasto ja kahden saunan saunaosasto. 

Lämmitys

As Oy Lahden Lautamiehenkatu 9 lämpiää Lahden Energian tarjoamalla vihreällä lämmöllä, joka on kaukolämmön toimittajan mukaan täysin 100-prosenttisesti hiilidioksidipäästötöntä. Energiatodistuksen mukaan taloyhtiön energialuokka on D, joka on verrattain hyvä luokka tämän ikäiselleen talolle. Suomessa betonielementtitalojen lämmöneritys määräykset kovenivat vuonna 1985, joten 1990-luvun vaihteen talot ovat merkittävästi paremmin lämpöä eristäviä kuin tyypilliset 1970-luvun kerrostalot. Energiatodistus on vuodelta 2013. Vuonna 2014 uusittiin kohteen ikkunat ja parvekeovet, joten energiantodistusta on päivittämällä todistuksen u-arvo voi pienentyä. Nykyinen U-arvo on 176.

Isännöinti

Kohde on rakentunut 1989, joten taloyhtiöön ei ole vielä pitänyt tehdä paljoa remontteja. Ensimmäiset isommat taloyhtiön remontit ovat olleet 2010- luvulla hissisaneeraus 2011 sekä ikkunat ja parvekeovet 2015.

Nuoren taloyhtiön takia remonteille ei ole ollut tarvetta. Taloyhtiön remonttien ajankohtaisuus alkaa olla näköpiirissä 10-20 vuoden aikavälillä.

Taloyhtiön isännöitsijänä toimii THR-palvelusta Mikko Myllymäki. Myllymäki isännöi monia kohteitamme.

Vuokratontti

Taloyhtiö on Lahden kaupungin vuokratontilla. Vuokrasopimus on voimassa 2045 asti. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Vuokrasopimusajan jälkeen taloyhtiöllä on etuoikeus saada tontti uudelleen vuokralle. Tontin vuosi vuokra on noin 16.000 euroa vuodessa joka on noin 0,8 e/m2/kk, joka on markkinahintainen.

Ympäristöystävällisyys

Taloyhtiössä on mahdollista parantaa energiantehokkuutta. Tulevaisuudessa, kun valaistuksen investoinnit tulevat ajankohtaiseksi on led-valoihin siirtyminen hyvä energiatehokkuusremontti. Taloyhtiössä on jo uusittu ikkunat ja parvekeovet, mutta katon lisälämmöneristämisellä on mahdollista saada säästöjä. Kohteessa on koneellinen poistoilmanvaihto. Järkevä energiaremontti taloon voisi olla lämmöntalteenoton asentaminen Ilmanvaihtoon. Myös vesi-ilmalämpöpumpulla on mahdollista saada säästöjä. Pienempinä investointeina vähän vettä kuluttavat suihkupäät ja hanat.

Lahden alueella ei ole vielä erillistä taloyhtiöiden muovinkeräystä. Lahdessa kuitenkin muovi kerätään muun energianjätteen seasta, jolloin muovista saadaan talteen kierrätyskelpoista raaka-ainetta noin 50 %. Ylen uutinen aiheesta 

Taloyhtiön remontit

Tulevat remontit

Puiden kaataminen kiinteistön vierestä

Puuaitojen maalaus/korjaus

Lämmönvaihtimen uusiminen

Putkiston kuntotutkimus

Lukitusjärjestelmän uusiminen

Yläpohjan lisälämmöneristys

Tehdyt remontit

2015 Ikkunat ja parvekeovet vaihdettu

2011 Hissisaneeraus

Miksi tämä kohde?

Hyvä sijainti Lahden keskustan läheisyydessä

Arvonnousupotentiaalia remontoinnilla

Hyvä vuokratuotto

Viihtyisä puistomainen ympäristö

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä, jos jokin asia herätti mielenkiintoa mihin tahansa liittyen!

Joonas Rautiainen
Joonas.rautiainen(at)atr-group.fi
050 910 9950

Nimi

Nimi