Asuntomarkkinoiden Käänne: Vuosien Päässä?

Uusien Asuntojen Rakentaminen ja Vuokrien Nosto

Uusien asuntojen rakentuminen vaikeuttaa vuokrien nostoa, koska tarjontaa tulee lisää. Tämä poistaa syyn, miksi aiempien asuntojen vuokrat nousisivat. Samalla kulut ovat nousseet inflaation myötä hoitovastikkeessa ja korkojen noustessa. Niin pitkään, kun uusia asuntoja tulee ylitarjonnan ei vuokran korotuksille ole tilaa.

Asuntojen Tuoton Heikentyminen ja Arvonnousun Lasku

Yleisesti ottaen asuntojen tuoton heikentyminen ja myymättömien asuntojen hurja kasvu on laskenut asuntojen arvonnousua ja kääntänyt asuntojen arvot laskuun. Markkinoille on tyypillistä, että lasku- ja nousukausia tulee. Laskukautena markkinat rauhoittuvat ja ajan myötä markkinat parantuvat ja tuottoa alkaa taas löytyä, mutta se vaatii aikaa. Monesti nousukaudet ovat pitkiä ja laskukaudet ovat hieman lyhyempiä. Monesti laskukausien jälkeen voidaan jäädä hetkeksi sivuttaisliikeeseen, jolloin markkinat eivät liiku ylös tai alaspäin

Rakennusliikkeiden Kaatuminen ja Uudistuotannon Vähentyminen

Asuntojen oston hiljentyminen heikentää uudiskohteiden myyntiä ja täten rakennusliikkeiden toimintaa. Useampi miljardi taseen omaava yritys tai rahasto on ilmoittanut, ettei investoi uusiin asuntoihin nyt. Uudisrakentamisessa hankkeet voivat kestää 18kk, joten rakentamisen hidastuminen tulee pienellä viiveellä. Mahdollisten rakennusliikkeitten kaatuminen ja yleisesti rakennusliikkeiden aloitusten väheneminen vähentää uudistuotantoa. Kun asuntoja tulee vähemmän, vuokrat tulevat nousemaan jollakin aikavälillä. EKP on väläytellyt, että korot tulevat vielä vuonna 2023 hieman nousemaan, mutta sen jälkeen tulevat laskemaan hitaasti pikkuhiljaa aina vuoteen 2025 saakka.

Asuntomarkkinoiden Tulevaisuuden Spekulaatiot

Aika näyttää kuinka pitkään kestää, että markkinat lähtevät nousuun, mutta spekulatiivisesti voi ajatella, että vaikka asuntosijoittaminen näyttää nyt huonolle, voi asunnot olla jo muutaman vuoden päästä taas hyviä. Sijoittajat aina voivottelevat kuinka he eivät sijoittaneet hyvinä aikoina ja hetken päästä hyvien aikojen jälkeen vielä parempina aikoina.

Nyt tehty sijoituspäätös voi vaikuttaa hetkellisesti huonolle, mutta vuosien päästä se saattaa maksaa takaisin huomattavina tuottoina. Isoin tuottomahdollisuus on tällä hetkellä kohteissa, jossa on erityisen paljon velkaa ja kassavirta on heikko. Kohteet, joissa on velkaa ja kassavirta on heikko arvostetaan todella matalasti, jolloin niitä voi saada todella edullisesti. Vaikka kohde olisi nyt huono niin edullisesti nyt hankittuna se voi olla jo hyvä vuosien päästä, kun velkavipu toimii oikeaan suuntaan ja kasavirtakin on siedettävä. Kyseiset kohteet on matalasti arvostettu tällä hetkellä, koska monilla ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa asunnosta -200 euroa kassavirtaa kuukausittain puhumattakaan isommasta summasta.

Toki voi olla, että virheistä on opittu ja aiemmin korkeasti vivutetut kohteet eivät ole jatkossa houkuttelevia. Monesti piensijoittajat sijoittavat kylläkin juuri vipua hyödyntäen rajallisten pääomien takia.

Lyhyen ja Pitkän Aikavälin Sijoittajien Strategiat

Lyhyen aikavälin sijoittajalle nyt voisi olla hyvä aika betsata, että asuntomarkkina paranee muutaman vuoden päästä. Korkojen lasku voi välittömästi parantaa kassavirtaa ja velkavivun myötä myös tuotto saattaa kasvaa. Lisäksi rakentamisen mahdollinen väheneminen voi tukea vuokrien korotusta, mikä puolestaan parantaa vuokratuottoa. Pitkän aikavälin sijoittajalle nykymarkkinalla ei niinkään ole väliä, koska pitkällä aikavälillä nousumarkkinat ovat yleensä voimakkaampia kuin laskumarkkinat, jolloin tuotto on olettamana positiivinen.

Riskien Hallinta ja Sijoituspäätökset

Kenenkään ei kuitenkaan kannata ottaa sellaisia riskejä, että menettää varoja, joita ei olisi varaa menettää tai, että yöunet menevät. Kuitenkin silloin, kun kaikki sanovat, että nyt ei ole oikea aika sijoittaa, sen jälkeen kaikki voivottelevat, että olisipa silloin älynnyt sijoittaa. Laskumarkkinassa ei koskaan tiedä milloin lasku on ohi ja jatkuuko se vielä kauankin.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut