Vuokratontin lunastus: kannattaako se?

Johdanto

Oma tontti vai vuokratontti? Tämä on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, kun harkitset asunnon ostamista. Tontin omistusmuoto vaikuttaa merkittävästi asunnon hintaan sekä tuleviin asumiskustannuksiin. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia tontin omistusmuotoja ja niiden etuja sekä haittoja, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen asuntokaupassa.

Oma tontti

Oma tontti tarkoittaa, että taloyhtiön rakennus ja sen asunnot sijaitsevat omalla tontilla. Tontin hinta sisältyy asunnon hintaan, joka on yleensä korkeampi kuin vuokratontilla sijaitsevassa asunnossa. Oma tontti on sijoitus, joka voi nostaa asunnon arvoa, etenkin jos tontin sijainti on hyvä. Omatonttisessa taloyhtiössä asukkaan ei tarvitse maksaa kuukausittaista vuokratonttivastiketta, mikä voi helpottaa asunnon myyntiä ja tehdä asuntojen vertailusta selkeämpää.

Vuokratontti

Vuokratontilla sijaitsevassa taloyhtiössä asunnot ovat rakennettu vuokratontille. Tällöin asunnon hintaan kuuluu vain itse asunto, ja vuokratontin lunastaminen omaksi ei ole mahdollista. Vuokratontilla sijaitsevan asunnon kauppahinta on usein edullisempi kuin omalla tontilla sijaitsevassa asunnossa. Vuokratonttisen taloyhtiön maksama kiinteistövero on pienempi kuin omatonttisen taloyhtiön, mutta tontin vuokraa maksetaan osana hoitovastiketta kuukausittain.

Vuokratontin lunastus – kannattaako se?

Vuokratontin lunastuksen edut ja haitat

Vuokratontin lunastaminen voi olla järkevää tietyissä tilanteissa, mutta se ei ole aina taloudellisesti kannattavaa. Tässä osiossa käymme läpi vuokratontin lunastuksen etuja ja haittoja, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen oman tilanteesi perusteella. Edut

 1. Sijoitus: Vuokratontin lunastaminen voi olla hyvä sijoitus, sillä se voi nostaa asunnon arvoa tulevaisuudessa, erityisesti jos tontin sijainti on suosittu tai arvostettu alue.
 2. Vuokratonttivastikkeen säästöt: Kun lunastat tontin, sinun ei enää tarvitse maksaa vuokratonttivastiketta kuukausittain. Tämä voi tuoda säästöjä kuukausittaisissa asumiskustannuksissa.
 3. Ennustettavuus: Tonttien vuokrat nousevat vuosittain elinkustannusindeksin mukaisesti. Korkean inflaation aikana tonttien hinnat voivat nousta todella paljon, joka vaikeuttaa ennustettavuutta. Tontin ostaminen eliminoi tontin vuokrannousun ennustettavuuden vaikeuden.
Haitat
 1. Kustannukset: Tontin lunastaminen voi olla kallista, sillä lunastushinta voi olla korkea. Lisäksi sinun on maksettava varainsiirtovero, kaupanvahvistajan palkkio ja mahdolliset muut kulut.
 2. Lunastushinnan nousu: Vuokratontin lunastushinta voi nousta vuosittain esimerkiksi elinkustannusindeksin mukaisesti, mikä voi tehdä lunastamisesta kalliimpaa tulevaisuudessa.
 3. Rahoitus: Pankit saattavat huomioida vuokratontin lunastamisen aiheuttamat kustannukset asiakkaalle tehtävässä maksukykylaskelmassa, mikä voi vaikuttaa asuntolainan saantiin ja ehtoihin.

Miten päättää, onko vuokratontin lunastaminen järkevää?

Vuokratontin lunastamisen järkevyys riippuu monista tekijöistä, kuten asunnon sijainnista, tontin lunastushinnasta ja omasta taloudellisesta tilanteestasi. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua päättämään, onko vuokratontin lunastaminen sinulle järkevää:
 1. Vertaile asuntojen hintoja: Vertaile samankaltaisten asuntojen hintoja omalla ja vuokratontilla. Tämä voi antaa sinulle käsityksen siitä, kuinka paljon tontin lunastaminen vaikuttaa
 2. Harkitse asunnon sijaintia: Tontin arvo voi vaihdella suuresti sen sijainnista riippuen. Jos asuntosi sijaitsee arvostetulla tai suositulla alueella, tontin lunastaminen voi olla hyvä sijoitus, sillä se voi lisätä asunnon arvoa merkittävästi.
 3. Tarkastele taloyhtiön taloutta: Jos taloyhtiö on hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja sillä on varaa lunastaa tontti, se voi olla järkevä ratkaisu. Tontin lunastaminen voi myös parantaa taloyhtiön taloutta pitkällä aikavälillä, kun vuokratonttivastikkeet poistuvat kuvioista.
 4. Ota huomioon omat taloudelliset resurssisi: Jos sinulla on varaa lunastaa tontti ilman, että se vaikuttaa merkittävästi talouteesi, se voi olla järkevä ratkaisu. Muista kuitenkin ottaa huomioon myös mahdolliset lainan korot ja muut kulut.
 5. Arvioi tulevat tonttivuokran korotukset: Vuokratontin vuokra saattaa nousta tulevaisuudessa, mikä voi vaikuttaa asumiskustannuksiisi. Jos odotat merkittäviä korotuksia, tontin lunastaminen voi olla kannattavaa, sillä se suojaa sinua tulevilta vuokrankorotuksilta.
 6. Keskustele asiantuntijan kanssa: Jos et ole varma, onko vuokratontin lunastaminen sinulle järkevää, kannattaa keskustella asiantuntijan, kuten kiinteistövälittäjän tai talousneuvojan, kanssa. He voivat auttaa sinua arvioimaan tilanteesi ja antamaan neuvoja päätöksentekoon.

Yhteenveto

Lopulta päätös vuokratontin lunastamisesta riippuu omasta tilanteestasi ja siitä, miten arvioit sen vaikuttavan asunnon arvoon ja talouteesi. Tee huolellinen arviointi ja punnitse eri vaihtoehtoja ennen kuin teet päätöksen. Yhteenveto Oma tontti ja vuokratontti tarjoavat kumpikin omat etunsa ja haittansa asunnon ostajalle. Omatonttinen asunto voi olla kalliimpi, mutta sen arvo saattaa olla korkeampi, ja asumiskustannukset ovat ennustettavampia ilman vuokratonttivastiketta. Vuokratonttisessa asunnossa kauppahinta on usein edullisempi, mutta kuukausittaiset asumiskustannukset voivat olla korkeammat vuokratonttivastikkeen takia. Vuokratontin lunastaminen voi olla järkevää tietyissä tilanteissa, mutta se ei ole aina taloudellisesti kannattavaa. On tärkeää arvioida oma taloudellinen tilanne, asunnon sijainti, tontin lunastushinta ja taloyhtiön talous ennen päätöksen tekemistä. Keskustele asiantuntijoiden kanssa ja punnitse eri vaihtoehtoja huolellisesti, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen omassa tilanteessasi.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut