Taloyhtiön remontit – Mitä pitäisi tietää

Johdanto

Taloyhtiöiden remontit ovat merkittävä osa asumista ja asuntosijoittamista. Ne voivat parantaa asumisviihtyvyyttä, nostaa asuntojen arvoa ja varmistaa kiinteistön kunnon pitkällä aikavälillä. Kuitenkin remonttien hinta ja ajoitus voivat herättää huolta ja kysymyksiä osakkeenomistajien keskuudessa. Tässä artikkelissa käsittelemme taloyhtiön remontteja, niiden kustannuksia ja mitä osakkeenomistajien tulisi tietää.

1. Yleisimmät taloyhtiön remontit

Taloyhtiössä tehtävät remontit voidaan jakaa kategorioihin:

Peruskorjaukset

Nämä ovat suuria ja kattavia remontteja, jotka on suunniteltu korjaamaan ja parantamaan rakennuksen rakenteita ja järjestelmiä. Esimerkkejä peruskorjauksista ovat putkiremontti, julkisivuremontti, ikkunaremontti, kattoremontti, ja ilmanvaihdon uusiminen.

Huoltokorjaukset

Nämä ovat pienempiä korjauksia, jotka on suunniteltu ylläpitämään rakennuksen kuntoa ja estämään suurempien vaurioiden syntymistä. Esimerkkejä huoltokorjauksista ovat  parvekkeiden kunnostus ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus.

Energia- ja ympäristökorjaukset

Nämä ovat korjauksia, jotka on suunniteltu parantamaan rakennuksen energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Esimerkkejä ovat lämmitysjärjestelmän uusiminen, eristysparannukset ja aurinkopaneelien asennus.

Kuinka usein mitäkin remontteja tulisi totetuttaa

Putket: Vanhoissa rakennuksissa, joissa on alkuperäiset putkistot, putkiremontin tarve voi olla ajankohtainen noin 30-50 vuoden kuluttua rakentamisesta. Nykyaikaisissa rakennuksissa, joissa on käytetty kestävämpiä materiaaleja, putkiremontin tarve voi tulla vasta myöhemmin.

Julkisivu: Julkisivun kunto ja materiaalit vaikuttavat remontin tarpeeseen. Betonielementtien saumojen uusiminen on suositeltavaa noin 20-30 vuoden välein, kun taas tiiliverhoiltujen julkisivujen kunnostus voi olla tarpeen 40-50 vuoden välein.

Katto: Kattotyyppi ja materiaalit vaikuttavat kattoremontin tarpeeseen. Esimerkiksi huopakattojen uusiminen on suositeltavaa 20-30 vuoden välein, kun taas tiilikattojen kunnostus voi olla tarpeen 40-50 vuoden välein.

Ikkunat ja ulko-ovet: Ikkunoiden ja ulko-ovien kunto vaikuttaa niiden uusimisen tarpeeseen. Yleensä ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen on suositeltavaa 20-40 vuoden välein.

Lämmitysjärjestelmät: Lämmitysjärjestelmän kunto ja energiatehokkuus vaikuttavat uusimisen tarpeeseen. Yleensä lämmitysjärjestelmän uusiminen tai kunnostaminen on suositeltavaa 20-30 vuoden välein.

Ilmanvaihto: Ilmanvaihtojärjestelmän huolto tulisi tehdä säännöllisesti, esimerkiksi 5-10 vuoden välein. Koko järjestelmän uusiminen voi olla tarpeen 15-20 vuoden välein.

Hissi: Hissien keskimääräinen käyttöikä on noin 30 vuotta.

2. Remonttien hinnoittelu

Taloyhtiön remonttien kustannukset voivat vaihdella merkittävästi riippuen remontin tyypistä, rakennuksen koosta, iästä ja sijainnista, valittujen materiaalien ja työn laadusta sekä projektin laajuudesta. Tyypillisesti peruskorjaukset ovat kalleimpia, huoltokorjaukset sijoittuvat keskihintaluokkaan, ja energia- sekä ympäristökorjausten kustannukset vaihtelevat.

Kustannukset eri remonteille saattavat erota huomattavasti toisistaan, mutta tässä on muutamia suuntaa-antavia arvioita siitä, kuinka paljon erilaiset remontit saattavat maksaa euroina per neliö:

Putkiremontti: 200-800 €/m². Putkiremontin hinta riippuu siitä, tehdäänkö vain peruskorjaus vai uusitaanko myös kylpyhuoneet ja muut märkätilat. Kustannukset voivat vaihdella laajasti eri kohteiden välillä.

Julkisivuremontti: 100-500 €/m². Julkisivuremontin hinta riippuu remontin laajuudesta ja käytetyistä materiaaleista. Esimerkiksi betonielementtien saumojen uusiminen voi olla edullisempaa, kun taas tiiliverhoillun julkisivun kunnostus voi maksaa enemmän.

Kattoremontti: 50-150 €/m². Kattoremontin hinta vaihtelee kattotyypin, materiaalien ja remontin laajuuden mukaan. Esimerkiksi huopakaton uusiminen voi olla edullisempaa kuin tiilikaton kunnostus.

Ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen: 100-400 €/m². Ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisen hinta riippuu materiaaleista ja asennustyön vaativuudesta. Laadukkaat ikkunat ja ovet voivat olla kalliimpia, mutta ne voivat myös parantaa energiatehokkuutta ja vähentää lämmityskustannuksia.

Lämmitysjärjestelmän uusiminen: 50-200 €/m². Lämmitysjärjestelmän uusimisen hinta riippuu valitusta järjestelmästä ja sen asennuksen vaativuudesta. Esimerkiksi kaukolämmön liittäminen voi olla edullisempaa kuin maalämpöjärjestelmän asentaminen.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja uusiminen: 10-50 €/m². Ilmanvaihtojärjestelmän huollon ja uusimisen hinta riippuu järjestelmän tyypistä ja sen kunnosta. Säännöllinen huolto voi vähentää uusimisen tarvetta ja kustannuksia.

3. Miten remonttien kustannukset jaetaan osakkaiden kesken?

Taloyhtiön remonttien kustannukset jaetaan yleensä osakkaiden kesken heidän osakepääomansa tai huoneiston neliöiden mukaisesti. Tarkemmat tiedot remonttienkustannusten jakamisesta löytyvät taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä ja päätöksistä, joita hallitus ja yhtiökokous tekevät.

4. Remonttien suunnittelu ja rahoitus

Hyvin suunniteltu ja ajoitettu remontti voi säästää taloyhtiöltä rahaa ja minimoida häiriöt asukkaille. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tehtävä on valvoa ja suunnitella remontteja sekä pitää osakkeenomistajat ajan tasalla tulevista töistä. Taloyhtiön tulisi laatia pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma (PTS), joka auttaa hahmottamaan tulevia remontteja ja niiden kustannuksia.

Taloyhtiö voi rahoittaa remontteja monin eri tavoin, kuten kerryttämällä rahastoa tai ottamalla lainaa.

Hoitolaina

Hoitolaina on tarkoitettu taloyhtiön pienempien huoltokorjausten ja kunnossapidon rahoittamiseen. Tällainen laina voi kattaa esimerkiksi ikkunoiden uusimisen, parvekkeiden kunnostuksen tai ilmanvaihtojärjestelmän huollon. Hoitolainan etuna on se, että se on yleensä lyhytaikainen ja sen korko voi olla matalampi kuin perusparannuslainan. Osakkaat maksavat lainan takaisin vastikkeiden yhteydessä.

Perusparannuslaina

Perusparannuslaina on tarkoitettu taloyhtiön suurempien peruskorjausten, kuten putkiremontin, julkisivuremontin tai kattoremontin, rahoittamiseen. Perusparannuslainan etuna on se, että se voi olla pitkäaikainen ja joustava, mikä mahdollistaa osakkeenomistajille tasaisemmat maksut pitkällä aikavälillä.  Osakkaat maksavat lainan takaisin joko vastikkeiden yhteydessä tai erillisinä perusparannusvastikkeina.

5. Remontin vaikutus asuntojen arvoon

Taloyhtiön remontit voivat vaikuttaa asuntojen arvoon sekä positiivisesti että negatiivisesti. Hyvin tehty ja ajankohtainen remontti voi nostaa asuntojen arvoa, sillä se parantaa asumisviihtyvyyttä ja rakennuksen kuntoa. Kuitenkin, jos remontin kustannukset ovat erittäin korkeat tai se aiheuttaa merkittäviä häiriöitä asukkaille, se voi vaikuttaa asuntojen arvoon kielteisesti.

6. Yhteenveto

Taloyhtiön remontit ja niiden hinnat ovat tärkeitä asioita, joihin osakkeenomistajien tulisi perehtyä. Ymmärtämällä remonttien kustannusrakennetta, suunnittelua ja rahoitusta osakkeenomistajat voivat varautua tuleviin töihin ja tehdä tietoisia päätöksiä asumisestaan ja asuntosijoituksistaan. Tärkeintä on olla aktiivinen osakas, seurata taloyhtiön asioita ja osallistua yhtiökokouksiin, jotta voi vaikuttaa remontteihin ja niiden toteuttamiseen.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut