Asuntosijoittamisen uusimpia trendejä on tontteihin sijoittaminen. Viime vuosien aikana sijoittajille on tullut tarjolle muutamia tonttirahastoja, jotka tarjoavat 4-5% tuottoa. Osa rahastoista on jo tätä kirjoittaessa tosin suljettuina, jolloin niihin ei oteta enää uusia sijoittajia. Suorat sijoitukset tontteihin ovat antaneet odottaa itseään. Sijoituslajina tontteihin sijoittaminen on lähes velkakirjamainen sijoitus, jossa korko/vuokra tulee muutaman kerran vuodessa tilille. Vuokrasopimukset ovat pitkiä 25-100v, joten sijoitetut rahat tulee maksetuksi useaan kertaan laina-aikana. Maa ei kulu, joten tontti on sama tontti myös vuokra-ajan jälkeen.
SIJOITUSTONTTIEN EDUT:
- Vähäriskinen
- Hyvä tuotto suhteessa riskiin
- Pitkä vuokrasopimus
- Vähän työtä sijoitusasuntoon verrattuna
- Ei remonttihuolia/lisäkustannuksia
- Monesti parempi lainoitusaste suhteessa asuntoihin
- Inflaatiosuojattu (vuokra sidottu elinkustannusindeksiin)
Normaaleilla sijoittajilla ei ole ollut aikaisemmin juurikaan mahdollisuuksia sijoittaa tontteihin, vaan tontit ovat lähtökohtaisesti menneet ainoastaan suuremmille sijoittajille. Osa tonteista on niin kalliita, että vain suursijoittajilla on niihin varaa. Viime vuosina piensijoittajille on tullut tarjolle muutamia tonttirahastoja, joiden kautta tontteihin voi sijoittaa epäsuorasti. Suoria sijoitustontteja on markkinoilla erittäin vähän.
Asuntosijotitamiseen verrattuna tonttien vuokranmaksajana on asunto-osakeyhtiö. Vuokralaisriski (vuokralainen ei maksa vuokraa) on siis merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi asuntosijoittamisessa. Vuokran maksu ei ole kuukausittain vaan joko yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Tällöin vuokranmaksu vastaa ominaisuuksiltaan osingon saantia. Käytännössä sijoitus tonttiin on erittäin ennustettavaa. Jos sijoittaja haluaa käyttää velkavipua, niin sijoitustonttiin on mahdollista saada velkaa samaan tapaan kuin asuntoihin, usein jopa enemmän.
KULUT JA HALLINNOINTI
Sijoitustontit on monesti sijoittajalle kuluttomia. Asunto-osakeyhtiöt vastaavat tonttien veroista, joten kiinteistöveron noustessa tuotto pysyy samana. Toisaalta vuokra on usein sidottu indeksiin, joten inflaation noustessa myös tontin vuokra nousee ja tuotto pysyy samana. Vuokralaskutuksesta syntyy kulu samaan tapaan kuin asuntosijoittamisessakin (laskun teko, lähettäminen ja mahdollinen postimaksu).
Tontti ei vaadi merkittävää hallinnointia. Tarvittavia töitä ovat vuokralaskun lähetys ja indeksikorotuksen teko sekä pankkitilin saldon seuraaminen. Sijoitustontti sopii myös sellaiselle, joka kokee asuntosijoittamisen hankalaksi ja työlääksi, sillä tässä tapauksessa vuokralainen ei vaihdu kuten asuntojen osalta monesti käy. Myöskään putki- tai muut kalliit remontit eivät tule aiheuttamaan häiriötä asumiseen ja tuomaan huomattavia lisäkustannuksia omistusaikana.
Liity Kiinteistökattauksen sisäpiiriin, niin saat tiedon myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa. Tarjolla on yksittäisiä sijoitusasuntoja, asuntonippuja, liiketiloja ja muita kiinteistöjä
06.02.2018