Sijoitusasunnon verotus

Sijoitusasunnosta saadut tulot katsotaan pääomatuloksi. Pääomatulon veroprosentti 30.000 euroon saakka on 30 % ja 30.000 euroa ylittävältä osuudelta veroprosentti on 34 %.

Voit vähentää sijoitusasunnon vuokratuloista kuluja verotuksessa. Vuokratuotosta vähennyskelpoisia kuluja on taloyhtiön hoitovastike, tuloutetut rahoitusvastikkeet ja jotkin remonttikulut. Kun vuokratuotosta on vähennetty vähennyskelpoiset kulut, loppusumma on sinulle verotettavaa tuloa. Verotettavasta tulosta vähennetään pääomatulo-osuus sinun veroprosenttisi mukaan.

Remonttien kulut

Remonttikulut voidaan jakaa vuosikorjauksiin ja perusparannuksiin. Vuosikorjaukset ovat korjauksia, jossa asunto korjataan vastaamaan alkuperäiskuntoa. Korjauksissa otetaan huomioon korjaushetken yleinen vaatimustaso. Mikäli sijoittaja on itse järjestänyt remontin, saa sijoittaja vähentää kulut vuokratuloista sinä vuonna, kun korjauskulut on maksettu. Mikäli taloyhtiö on järjestänyt remontin, saa sijoittaja vähentää remonttikulut rahoitusvastikkeesta, mikäli taloyhtiö on tulouttanut remonttikulut. Mikäli sijoittaja tekee remontin, mutta ei saa sinä vuonna vuokratuloja, tällöin sijoittaja ei saa vähentää kuluja verotuksessa. Taloyhtiö voi päättää tuloutetaanko vai rahastoidaanko kulu. Mikäli kulu tuloutetaan tilinpäätökseen, voidaan kulu vähentää ajansaatossa (poistojen purku). Mikäli kulu rahastoidaan, kulu menee taseeseen eli hankintameno kasvaa, jolloin kulu voidaan vähentää vasta asuntoa myytäessä.

Vuosikorjauksia ovat esimerkiksi:

  1. Seinien maalaaminen ja tapetointi
  2. Lieden, jääkaapin tai muun kodinkoneen tai laitteen vaihtaminen
  3. Asunnon varusteiden uusiminen, esimerkiksi keittiökaappien ja wc-kalusteiden uusiminen
  4. Ovien ja ikkunoiden uusiminen

Perusparannuskulut ovat sellaisia kuluja, jossa asunnon kuntoa parannetaan alkuperäiskuntoon verrattuna tai asuntoa laajennetaan. Perusparannuskulut voidaan vähentää vuosittaisina poistoina tai asunnon myynnin yhteydessä.

Parannuskorjauksia ovat esimerkiksi:

  1. Parvekelasien asennus
  2. Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien parannus
  3. Vesi- ja viemärilaitteiden rakentaminen ja parantaminen
  4. Kiinteistön sähköjärjestelmien korjaus ja parannus
  5. Lattialämmityksen lisääminen, mikäli sitä ei ollut alun perin

Sijoitusasunnon laina ja korko

Mikäli haet lainaa sijoitusasunnon ostoa varten, huomioi lainan tyyppi. Sijoitusasuntoa varten kannattaa ottaa tulonhankkimislaina eikä asuntolainaa. Mikäli vuokraat asuntoa ja lainatyyppi on tulonhankkimislaina, saat vähentää lainankorot vuokratuloista. Mikäli haet asuntolainaa sijoitusasuntoa varten, et saa vähentää lainan korkokuluja vuokratuloista.

20.04.2021

KIINTEISTÖKATTAUS.FI -PALVELUN TARJOAA ROYAL HOUSE OY

© 2022 Royal House Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]