Mitä vuosi 2023 parhaimmillaan tuo asuntosijoittajalle?

Asuntosijoittamisen näkymät alan ammattilaisen silmin

Asuntomarkkinoilla on viime vuoden puolelta lähtien ollut havaittavissa hidastumista sekä myynti- että ostotoiminnassa. Asuntosijoittajalle tämä ei ole huono asia, vaan päinvastoin avaa mahdollisuuksia: Kun kohteet eivät mene ihan niin nopeasti kaupaksi, harkitsevampikin sijoittaja kerkeää ostoksille. Hidastumisen myötä myös suurten ulkomaalaisten sijoittajien transaktiovolyymi Suomen markkinoilla todennäköisesti pienenee, jolloin kohteita voi tulla enemmän tarjolle suomalaisille asuntosijoittajille.

 

Tämän lisäksi uskon, että kassavirtakohteet tulevat vuoden 2023 aikana aiempaa paremmin muotiin viime vuosien korkean hintaluokan kohteisiin keskittymisen jälkeen. Korkea kassavirta ja hyvä tuotto (vähintään 8 %) tulee toimimaan hyvin tässä markkinassa. 

 

Suomessa on tällä hetkellä hyviä 60 000–80 000 asukkaan vuokramarkkinoita, joissa asunnoista on pulaa. Näitä asuntosijoittajan kannattaa hyödyntää. Tämän kokoluokan kaupungeista muun muassa Joensuu, Rovaniemi ja Seinäjoki ovat nyt kannattavia paikkoja omistaa vuokra-asuntoja.

 

Rakennustoiminnan ja tarvikkeiden hintojen muutokset hyödyttävät asuntosijoittajaa

Sijoitusasunnon remontoinnin näkökulmasta vuodesta 2023 on tulossa aiempaa suotuisampi. Rakennustoiminta on hidastumaan päin, mikä voi laskea remontoinnin hintaa. Nyt voi olla otollinen aika tehdä taloyhtiöremontteja ja miksei myös asuntoremontteja.

Viime vuosien maailmantilanne nosti rakennustarvikkeiden hintoja, mutta nyt ne ovat vihdoin lähteneet laskemaan ja palautuneet koronaa edeltävälle tasolle. Muun muassa puun hinta on laskussa. Tämä on erittäin hyvä uutinen sijoitusasunnon remontoijalle.

Remontointikustannusten lasku tuo lisää kannattavuutta erityisesti flippaamiseen, joka on nopeatahtinen asuntosijoittamisen muoto. Flippaamisessa on kyse siitä, että asuntosijoittamisen tuottoa haetaan asunnon remontoinnilla ja voitolla eteenpäin myymisellä. Flippaamisessa on kuitenkin hyvä pitää jalat maassa ja ottaa huomioon asuntomarkkinoiden tämänhetkiset haasteet asunnon myymisessä.

Hintojen nousu inflaatiopiikin takia on myös todennäköisesti takanapäin. Villi veikkaukseni on, että vuonna 2023 inflaatio ei ole niin suurta kuin vuonna 2022. Materiaalien ja energian hinnat ovatkin jo laskussa. Vuokrat ja palveluiden hinnat sen sijaan voivat vielä nousta, mutta vuokrien nousu on asuntosijoittajalle nimenomaan positiivinen asia.

Asuntosijoittaminen on pitänyt pintansa huononakin vuonna

 

Vuosi 2022 oli sijoittajalle ylipäätään haastava. Esimerkiksi OP:n viime vuoden rahastovalikoimassa vain harva rahasto pääsi viime vuonna plussalle. Näitä poikkeuksia olivat muun muassa asuntorahasto ja metsärahasto, kun taas osake- ja korkorahastot olivat pääosin miinuksella. 

Niinkin epävarmana vuonna kuin viime vuosi oli, asuntosijoittaminen on siis ollut parempi sijoitusluokka kuin monet muut. Se lupaa hyvää myös vuodelle 2023.

Joonas Rautiainen
Kiinteistökattaus

Liity Kiinteistökattauksen sisäpiiriin, niin saat tiedon myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa. Tarjolla on yksittäisiä sijoitusasuntoja, asuntonippuja, liiketiloja ja muita kiinteistöjä