Lainarahan saatavuus ja rahan hinta nykyisessä markkinatilanteessa​

Rahoituksessa oleellista on lainarahan saatavuus ja rahan hinta. Saatavuudella tarkoitetaan kuinka helposti rahoitusta saadaan ja millaisella lainoitusasteella. Rahan hinta tarkoittaa maksettavaa korkoa ja muita lainan nostoon liittyviä kuluja.

Asuntopuolella paljon puhututtava aihe on korkojen nouseminen. Nousevat korot pienentävät velkavivun vaikutusta ja siten pienentävät oman pääoman tuottoa.  Lainaa kannattaa pääasiassa ottaa, kun lainan korko on matalampi kuin koko pääoman tuotto. Tietysti lainanottajan on syytä pysyä vakavaraisena, joka tuo puskuria epävarmoihin aikoihin.

Korkojen noustessa myös rahan saatavuus on heikentynyt. Kuuleman mukaan bondimarkkinat ovat merkittävästi hiljentyneet. Myös pankit tarjoavat rahoitusta uudiskohteisiin nykyisin 50 % lainoitusasteella. Ei ole kauaakaan kun rakennusliikkeet pystyivät aloittamaan kohteita 70 % lainoitusasteella. Ennen 90-lukua pankeista sai lainaa jopa 100 % lainoitusasteella ja silloin 70 % tasoa pidettiin maltillisena. Jos Helsingistä ostaa halvimman uudiskohteen, mikä Etuovessa on, siihen pitää ostajan löytää edellä mainituilla rahoitusehdoilla 80.000 euroa omaa rahaa. 80.000 omaa pääomaa on paljon rahaa yksittäiseen asuntoon. Tämä selkeästi hidastaa uudisasunto kauppaa. Lainarahan väheneminen voi vaikuttaa asuntomarkkinoihin enemmän kuin koron nousu. Asuntomarkkinoilla tarkoitetaan asuntojen myyntiä, ostamista ja asuntokauppoja. Toisaalta sijoittaja, joka ei tee muutoksia portfolioon, ei rahan saatavuuden muutokset vaikuta.

Jää nähtäväksi laskeeko asuntojen hinnat. Keskusteluissa monilla toimijoilla on tällä hetkellä omaa rahaa ja moni odottaa hyviä diilejä. On mahdollista, että rahaa on markkinoilla odottamassa niin paljon, että hinnat eivät jousta kuin vähän. Kysymys on ehkä, että onko nyt vai vasta myöhemmin hyvä ajankohta sijoittaa.  Emme pysty sanomaan varmaksi mikä on paras tapa toimia. Nyt olemalla pois markkinoilta voi hyviä sijoitusmahdollisuuksia mennä ohi. Myöhemmin hyviä sijoitusmahdollisuuksia voi ilmetä enemmän, mutta ostajia oletettavasti on enemmän.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut