Kiinteistömarkkina korkojen lasku avaa umpisolmua?

Muutos korkojen kehityksen suunnassa

Vuosi 2023  oli vaikea vuosi monelle, mutta vuosi 2024 näyttää jo lupaavammalle. Viimeaikainen korkotason lasku 4.2 prosentista 3.6 prosenttiin on tapahtunut nopeasti, mutta melkein kaikilta lähes huomaamatta. Tämä muutos on kuitenkin avannut uusia ovia kiinteistöalalle, ja sen vaikutukset ovat merkittäviä.

Korkeiden korkojen vallitessa kiinteistömarkkinat olivat kuin umpisolmussa. Uusien kiinteistöjen hankinta oli monimutkaista, ja sijoittajien oli jatkuvasti arvioitava, kuinka paljon korot voisivat vielä nousta. Tämä teki investoinneista riskialttiimpia, sillä sijoittajien oli varmistettava, että saavutettu tuotto kattaisi mahdolliset lisäkustannukset. Korotuksen myötä myös tuottovaatimukset nousivat, mikä johti kiinteistöjen hinnoittelun uudistumiseen. Tässä tilanteessa monet myyjät eivät olleet valmiita joustamaan hinnoissaan, mikä puolestaan jähmetti markkinoita.

Nyt, kun korot näyttävät pysyvän matalampina, kiinteistöhankintojen hinnoittelu muuttuu entistä selkeämmäksi. Tämä selkeys lisää luottamusta markkinoilla. Kun taloudelliset laskelmat alkavat vastata todellisuutta paremmin, on odotettavissa, että kiinteistöhankinnat lisääntyvät. Tämä on erityisen hyvä uutinen niille toimijoille, jotka ovat olleet taloudellisesti ahtaalla. Matalammat korot tarkoittavat, että heillä on nyt paremmat mahdollisuudet saada lisää varoja myyntien kautta.

Positiivinen kierre voi alkaa

Asuntorakentamisen ja asuntojen myynnin vilkkaus on usein sidoksissa talouden vakauteen ja mataliin korkoihin. Kun talous on vakaa tai korkotaso alhainen asuntorakentaminen ja myynti kukoistavat. Tällöin ihmiset ovat valmiimpia investoimaan omaan asuntoon, sillä taloudellinen epävarmuus on vähäisempää ja lainanhoitokulut pysyvät hallinnassa.

Toisaalta, kun taloudellinen tilanne on tiukempi tai epävakaa, ihmiset suhtautuvat varauksellisemmin asunnon ostamiseen. Tällaisina aikoina asumiskustannusten nousun riski saattaa olla suurempi ja monet etsivät varmuutta asumalla vuokralla. Tässä tilanteessa vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa, mikä voi johtaa vuokrien nousuun. Tämä tekee asuntosijoittamisen ydintavasta, eli vuokraustoiminnasta kannattavampaa. Sijoittajat voivat hyötyä suuremmista vuokratuloista, kun taas asunnon ostajat saattavat odottaa markkinoiden rauhoittumista ennen suuria päätöksiä.

Mitä luultavammin lähiaikoina markkinoiden elpyessä voi syntyä positiivinen kierre, jossa lisääntyvät kaupat ja kasvava luottamus ruokkivat toisiaan. Isommilla toimijoilla ratkaisuja ongelmatilanteisiin on alkanut löytymään ja tilanne helpottumaan. Kun valtamedian sävy muuttuu pessimistisestä optimistisemmaksi, voi myös piensijoittajien kaupankäynti alkaa vilkastua.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut