Kassavirta asuntosijoittaminen

Positiivinen kassavirta on asuntosijoittamisen keskeinen käsite ja menestyksekkään sijoitustoiminnan tavoite. Tässä artikkelissa käymme läpi positiivisen kassavirran merkityksen asuntosijoittamisessa ja annamme vinkkejä sen parantamiseen.

Kassavirta asuntosijoittamisessa

Kassavirta tarkoittaa vuokratulojen ja asuntosijoituksen kuluista muodostuvaa erotusta. Positiivinen kassavirta syntyy, kun vuokratulot kattavat kaikki sijoitusasuntoon liittyvät kulut. Negatiivinen kassavirta syntyy, kun vuokratulot eivät kata kaikkia sijoitusasunnon kuluja. Positiivinen kassavirta kerryttää ylimääräistä rahaa, jonka sijoittaja voi varata ongelma tilannetta varten tai odottamalla tarpeeksi kauan ja sijoittamalla rahat uuteen asuntoon. Kassavirran hallinnoimisessa kassavirraltaan negatiivisen asunnot eivät ole ongelma, kunhan sijoittajalla on muita asuntoja, jotka ovat reilusti positiivisia kassavirraltaan ja tasoittavat kokonaisuudessaan sijoitussalkun kassavirran positiivisen puolelle.

Positiivinen kassavirta toimii riskien vähentäjänä. Kun kassavirta on positiivista, sijoittajan ei tarvitse jatkuvasti kattaa asunnon kuluja muista varoistaan. Tämä tarkoittaa, että sijoitus on pyörii passiivisesti ilman jatkuvaa lisäinvestointia ja on tuottava. Lisäksi positiivinen kassavirta antaa joustavuutta ja taloudellista puskuria kohdata mahdollisia kasvavia kustannuksia, kuten koronnousuja.

Kuinka parantaa kassavirtaa?

Parantamalla kassavirtaa voit tehostaa asuntosijoitustoimintaasi ja saavuttaa parempia tuloksia.

  1. Kilpailuta laina: Lainan kilpailuttaminen voi tuoda säästöjä lainakuluihin. Neuvottele lainan marginaalista ja laina-ajasta pankkisi kanssa, jotta saat parhaat mahdolliset ehdot.
  1. Hallitse kuluja: Kulujen hallinta on keskeistä positiivisen kassavirran saavuttamiseksi. Tarkkaile ja optimoi asuntosijoituksen kuluja, kuten yhtiövastikkeita, hoitokuluja, veroja, asunnon hallinnointi tai vuokraamiseen liittyviä kuluja.
  1. Korota vuokraa: Vuokratason nostaminen on tehokas keino parantaa kassavirtaa. Voit korottaa vuokraa markkinatilanteen mukaan tai investoida asunnon remontointiin, jolloin voit perustellusti nostaa vuokraa. 
  2. Hyödynnä verovähennykset: Asuntosijoittajan kannattaa hyödyntää verotuksessa sallitut vähennykset, kuten asuntolainan koron vähentämisen.

Kassavirran merkitys asuntosijoittamisessa

Kassavirta on tärkeä indikaattori asuntosijoittamisessa, koska se kuvastaa  asunnon kannattavuutta. Positiivinen kassavirta tarkoittaa, että sijoitusasunto tuottaa enemmän tuloja kuin se aiheuttaa kuluja. Tämä mahdollistaa sijoittajan vaurastumisen ja sijoitussalkun kasvattamisen jatkuvasti. 

Positiivinen kassavirta on riskin pienentäjä. Kun kassavirta on positiivinen, ei sijoittajan tule paikata asunnon kuluja jatkuvasti muilla varoilla, jolloin sijoitus pyörii itsekseen ja kannattavasti. Kassavirta tuo myös pelivaraa nousevia kustannuksia vastaan, kuten korkokuluja. 

Kassavirran laskeminen

Kassavirran laskeminen on yksinkertaista. Ensin sinun tulee laskea asunnon tuottamat vuokratulot, jotka ovat bruttovuokratuloja. Tämän jälkeen sinun tulee vähentää kaikki asunnon omistamiseen liittyvät kulut, kuten lainanlyhennykset, hoitovastikkeet, kiinteistöverot ja muut mahdolliset kulut. Lopuksi erotus on kassavirta, joka voi olla positiivinen tai negatiivinen.

Vinkkejä positiivisen kassavirran saavuttamiseen

  1. Hanki oikeanlainen sijoitusasunto: Sijoita korkean vuokratuoton kohteisiin. Korkean vuokratuoton kohteita löytää yleensä isojen kaupunkien taajamista tai hitaasti kasvavilta tai hiipuvilta paikkakunnilta. 
  2. Hyvä taloyhtiö: Vaikka asunnon kassavirta saattaa tällä hetkellä olla positiivinen, taloyhtiön suuret remontit ja niistä johtuva lainanotto voivat aiheuttaa rahoitusvastikkeen nousua ja heikentää kassavirtaa merkittävästi. Siksi on tärkeää valita hyvin hoidettu taloyhtiö, jossa positiivinen kassavirta säilyy vakaana myös remonttien jälkeen tai remontteja ei ole tulossa lähiaikoina.
  3. Kilpailuta lainat ja neuvottele lainaehdot: Paranna kassavirtaa neuvottelemalla edullisemmat lainaehdot, kuten pienemmät marginaalit tai pidemmät laina-ajat.
  4. Maltillinen velkavipu:  Pienempi velkavipu tarkoittaa isompaa oman pääoman määrää sijoituksessa ja vähempää lainarahaa. Vähemmän lainarahaa tarkoittaa pienempiä rahoituskustannuksia.
  5. Vuokraa asunto tehokkaasti: Pidä huolta, että asunto on aina vuokrattuna. Hyvät vuokralaiset ovat avainasemassa, joten valitse heidät huolellisesti. Tarkista ja ylläpidä vuokratasoa säännöllisesti ja harkitse vuokran korotuksia markkinatilanteen mukaan. 

Johtopäätös

Positiivinen kassavirta on asuntosijoittamisen menestyksen avain. On tärkeää valita oikeainlaiset asunnot, hallita kuluja ja olla aktiivinen vuokraustoiminnan ylläpidossa ja seuraamisessa. Hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella voit saavuttaa positiivisen kassavirran ja kasvattaa sijoitussalkkua jatkuvasti.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut