Kannattaako taloyhtiölaina maksaa pois – Asuntosijoittaminen

Mikä on taloyhtiölaina?

Taloyhtiölaina on yhteinen laina, jonka asunto-osakeyhtiö ottaa esimerkiksi rakennushankkeen rahoittamiseksi tai taloyhtiön rakentamista varten. Lainaa maksetaan takaisin kuukausittain rahoitusvastikkeiden muodossa, jotka peritään asuntojen omistajilta. Osakas voi maksaa oman osuutensa taloyhtiölainasta pois joko kerralla tai osissa, mikä vapauttaa hänet kuukausittaisista rahoitusvastikkeista.

Vaihtoehto taloyhtiölainalle: Sijoitusasuntolaina

Sijoitusasuntolaina on yksilöllinen laina, jonka sijoittaja ottaa pankista voidakseen maksaa pois oman osuutensa taloyhtiölainasta. Tämän vaihtoehdon harkitsemiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten lainojen korot ja asunnon tuotto-odotukset. Sijoitusasuntolainan korot ovat yleensä hieman korkeammat kuin taloyhtiölainan korot, mutta joissakin tapauksissa, erityisesti vuosina 2022 – 2023, taloyhtiölainojen korot ovat nousseet merkittävästi.

Vaihtoehto: Asunnon myyminen velattomana

Joissakin tapauksissa suurten taloyhtiölainakorkojen vuoksi asuntoja on alettu myymään velattomina. Tämä strategia voi tehdä asunnon kassavirrasta järkevämmän, vaikka asunnon hinta olisi korkea.

Hyödyt ja haitat taloyhtiölainan pois maksamisesta

Taloyhtiölainan pois maksamisella on sekä hyötyjä että haittoja. Hyötyjen joukossa on alhaisemmat kuukausittaiset menot ja parantunut kassavirta, kun rahoitusvastikkeita ei enää tarvitse maksaa. Haittoja ovat puolestaan sijoittajan pääoman sitoutuminen, oman pääoman tuoton mahdollinen heikentyminen ja verovähennysoikeuden menettäminen rahoitusvastikkeista ja varsinkin lainanlyhentämisestä.

Vaikutus jälleenmyytävyyteen, kassavirtaan, oman pääoman tuottoon

Taloyhtiölainan pois maksaminen voi tehdä asunnosta houkuttelevamman ostajille, parantaa asuntosijoittajan kassavirtaa ja mahdollisesti parantaa oman pääoman tuottoa, jos asunnon jälleenmyyntihinta nousee. Toisaalta, jos pois maksetun taloyhtiölainan osuus pääomasta olisi tuottanut paremmin muissa sijoituksissa, voi oman pääoman tuotto heikentyä.

Johtopäätös

Taloyhtiölainan pois maksaminen on monisyinen kysymys, johon vaikuttavat useat tekijät, kuten sijoittajan taloudellinen tilanne, kassavirta, oman pääoman tuoton tavoitteet ja asunnon jälleenmyytävyys. Jokaisen asuntosijoittajan tulee tehdä päätös oman tilanteensa ja tavoitteidensa mukaan.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut