Lähiöluukut, eli edulliset kerrostaloasunnot kaupungin reuna-alueilla, ovat aloittelevien ja ammattimaisten asuntosijoittajien keskuudessa houkuttelevia kohteita. Lähiöt ovat menettäneet houkuttelevuutta lähiaikoina paljonkin, mutta onko niissä vielä järkeä?
Lähiöluukut voivat olla erityisen houkuttelevia sijoituskohteina, jos niitä tarkastellaan puhtaasti sijoitustuotteina:
Lähiöluukut voivat tarjota kassavirran, joka mahdollistaa rahoituskulujen kattamisen ja mahdollisesti jopa tuoton uudelleensijoittamisen. Uudiskohteisiin verrattuna, joissa hankintahinta on korkeampi ja kassavirrat saattavat olla negatiivisia nykyisillä vuokratasoilla, lähiöasunnot voivat olla kannattavampia sijoituksia erityisesti nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.
Lähiöluukkujen ostamiseen liittyy myös useita riskejä, jotka on otettava huomioon:
Vuokralainen on yksi tärkeimmistä yhtälöistä asuntosijoittamisessa. Hyvä vuokralainen ei aiheuta haittaa asunnolle ja maksaa vuokransa ajallaan. Lähiöalueilla hyvän vuokralaisen löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa. Vaikka onnistuisikin löytämään luotettavan vuokralaisen, taloyhtiön muut asukkaat voivat aiheuttaa ongelmia, jotka johtavat siihen, että hyvät vuokralaiset lähtevät. Yleisesti vuokrataloyhtiöissä on enemmän rauhattomuutta, mutta huonommilla sijainneilla rauhattomuutta on hieman enemmänkin kuin vain illanvietosta kuuluva kova musiikki.
Kaikki lähiöt eivät ole yhtä huonoja kuin toiset. Myös taloyhtiöllä on merkittävä vaikutus. Naapuritaloyhtiö voi olla rauhallisempi kuin toinen, ja jopa tien toisella puolella voi olla parempia taloja. Tämä monimuotoisuus korostaa sitä, että sijoituspäätökset on tehtävä alueellisesti ja paikallisesti tarkastellen. On tärkeää tutkia tarkasti, millainen maine ja tilanne tietyllä lähiöllä ja taloyhtiöllä on ennen sijoituspäätöksen tekemistä.
Lähiöitä on myös hintatasoltaan erilaisia. Imatralla lähiössä asunto voi maksaa 10 000 euroa, Lahdessa 30 000 euroa ja Helsingissä 100 000 euroa. Edullisemmissa asunnoissa riskit voivat olla pienemmät, sillä mahdollinen menettäminen rajoittuu sijoitettuun pääomaan ja tyhjistä kuukausista tai remonttien osallistumisesta aiheutuviin kustannuksiin. Kalliimmassa, esimerkiksi 100 000 euron asunnossa Helsingissä, vuokralaisen aiheuttamat vahingot voivat johtaa merkittäviin remonttikustannuksiin. Toisaalta, ostamalla ja remontoimalla asunnon Imatralta 15 000 eurolla, riskit ovat huomattavasti pienemmät. Edullisemmissa asunnoissa myös arvonlaskun riski on pienempi.
Aikoinaan 1970- ja 1980-luvun asunnot menivät hyvin kaupaksi, kun niihin ei ollut vielä tulossa isoja remontteja ja niissä oli korkea tuotto. Nykyään vastaavasti 1990-luvun asunnot ovat sellaisia, joissa ei ole heti tulossa remontteja, mutta tarjoavat tuottoa. Uudiskohteiden rakentamisen hinta on noussut niin paljon, ettei niistä olla valmiita enää maksamaan niin korkeita summia. Trendi on kääntynyt niin, että 2010- ja 2020-luvun asunnoissa hinnoittelu on nyt suotuisaa ja niitä voi saada kohtuuhintaan kohtalaisella tuotolla. Riskitasoltaan 2015 valmistunut asunto ja vuonna 2024 valmistunut asunto ovat melko samanlaisia. Pointtina ei ole, että 1970- ja 1980-luvun asunnot olisivat nykyään todella huonoja ja muut olisivat parempia. Pikemminkin, aiemmin erittäin hyvälle vaihtoehdolle on tullut houkuttelevia kilpailijoita, mikä on vähentänyt 1970- ja 1980-luvun asuntojen suosiota, vaikka ne ovat edelleen varteenotettava vaihtoehto.
Lähiöluukkujen ostaminen voi olla osa taktiikkaa nostaa asuntosalkun tuottoa ja kassavirtaa. Kalliimmat kohteet, kuten uudiskohteet, saattavat tuottaa olematonta kassavirtaa. Edullisella 20 000 euron velattomalla asunnolla voi saada jo useamman sataa euroa positiivista kassavirtaa tasoittamaan toisen kohteen negatiivisuutta. Toinen taktiikka on, että kohde tuottaa korkeampaa vuokratuottoa prosentuaalisesti, joten asuntosalkun tuottoa voi saada hieman korkeammaksi ja riskiprofiili hajautuu kahteen asuntoon. Portfolio-teorian mukaan hajauttaminen vähentää riskiä, joten sijoittaminen erilaisiin kohteisiin eri alueilla voi olla järkevää. Lähiöluukkujen sisällyttäminen sijoitusportfolioon voi näin ollen olla perusteltua, kunhan se tehdään osana laajempaa hajautusstrategiaa.
Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.
✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti
Royal House Oy
Yliopistonkatu 34 D 58
40100 Jyväskylä
Y-tunnus 0870491-8
info@kiinteistokattaus.fi
Sisäpiiriin liittymällä saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista kohteistamme.