Asuntosijoittaminen yhdessä toisen sijoittajan kanssa

Yhdessä sijoittaminen on melko yleinen sijoitusmuoto, joka kannattaa ehdottomasti ottaa harkintaan yksin sijoittamisen vaihtoehdoksi. Lue, mitä hyötyjä se tuo ja mitä sinun on muistettava huomioida

Sijoittamisen historiassa on paljon ihmisiä, jotka tunnetaan siitä, että he ovat sijoittaneet menestyksekkäästi yhdessä jonkun toisen kanssa. Tunnetuimpia ovat ehkä Warren Buffet ja Charlie Munger, jotka ovat keränneet menestystä yhteisillä sijoituksillaan useiden vuosikymmenien ajan. 

Kuten asioilla yleensäkin, myös yhdessä sijoittamisella on hyvät ja huonot puolensa. Parhaimmillaan se voi toimia erittäin hyvin, mutta mukaan mahtuu haasteitakin. Tiedämme sen kokemuksesta, sillä olemme itsekin sijoittaneet paljon yhdessä jonkin toisen tahon kanssa. 

Kokosimme tähän artikkeliin yhdessä sijoittamisen etuja ja niiden vastapainoksi asioita, joissa on hyvä olla tarkkana. Mitä tarkemmin aiheeseen perehtyy ja valmistautuu ennakkoon, sitä paremmat mahdollisuudet yhdessä sijoittamisessa on onnistua.

Asuntosijoittamisessa yhdessä on monia hyviä puolia

1. Sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä asuntosijoittamisessa alkuun. 

Hankkiessasi sijoitusasunnon yhdessä jonkun toisen kanssa tarvitset vähemmän pääomaa ja voit ostaa kohteita, joita et välttämättä yksin pystyisi ostamaan.

Jos itse pystyisit ostamaan vaikka 50 000 euron hintaisen kohteen, mutta kaverin kanssa edellytyksiä olisikin 100 000 euron kohteisiin, vaihtoehtoja on jo paljon enemmän. Sijoitustapa avaa siis eteesi laajemman skaalan mahdollisuuksia.

Myös lainan saaminen voi olla sujuvampaa yhdessä toisen hakijan kanssa. Mikäli itse et saisi lainaa kohdetta varten, kaverin avulla lainan saaminen saattaa onnistua.

2. Riski jakautuu.

Sijoittamistoiminnassa on aina riskinsä, mutta yhdessä sijoitettaessa riskit voi jakaa. Toisen sijoittajan kanssa voi myös uskaltaa sijoittaa kohteeseen, johon ei yksin uskaltaisi.

Paitsi että riski jakautuu kahden sijoittajan kesken, sitä voi myös helpommin jakaa useamman kohteen kesken. Jos yksin voisit ostaa yhden kohteen, mutta kahdestaan kaksi kohdetta, joista molemmista omistat 50 %, riskit jakautuvat sekä molempien sijoittajien että kahden kohteen kesken. 

3. Enemmän osaamista – mahdollisuus tehdä työnjakoa.

Asuntosijoittamisessa erilaisesta osaamisesta ei ole koskaan haittaa, ja kahdestaan sijoitettaessa osaamista on aina enemmän. Saatat itse olla hyvä vaikkapa verkostoitumisessa ja hyvien kohteiden löytämisessä, kun taas sijoituskaverisi on taitava käytännön asioissa, kuten remontoinnissa. Vahvuutenne yhdistämällä kokonaisuudesta tulee toimivampi – ja onhan yhdessä tekeminen yleensä mukavampaakin.

Kun jaatte vastuualueenne osaamisen mukaan, myös työmäärä puolittuu. Jos kuitenkin jompikumpi teistä on innokkaampi tekemään työtä tällä saralla, mikään ei estä tekemästä jakoa niin, että toinen tekee työt ja toinen puolestaan laittaa kohteeseen enemmän rahaa. 

Ole tarkkana näissä asioissa suunnitellessasi asuntosijoittamista yhdessä 

Jotta saavutatte yhdessä sijoittamisen hyödyt, moni asia pitää kuitenkin olla mietittynä järkevästi ennen sijoitusasunnon hankkimista. Ensimmäinen niistä on se, kenen kanssa ylipäätään kannattaa lähteä asuntosijoittamiseen. 

Hyvä sijoituskumppani on sellainen, johon voit luottaa sataprosenttisesti. Yhteinen sijoitusasunto on iso hankinta, joka vaatii teiltä vuosien yhteistyötä, joten tulevaisuutta kannattaa ajatella pidemmällekin. Varmista, että sijoituskumppanisi talous on kunnossa ja että hänen tavoitteensa sijoittamisen suhteen ovat samansuuntaiset kuin sinulla. 

Miettikää sijoitussuunnitelma yhdessä mahdollisimman tarkkaan. Kauanko aiotte pitää kohteen ja missä tilanteissa olette valmiita myymään sen? Näin voitte pyrkiä välttämään esimerkiksi sellaisen tilanteen, jossa toinen haluaa myydä mutta toinen ei, ja myyntiä haluava jää tahtomattaan omistukseen kiinni. Keskustelkaa myös siitä, aiotteko hankkia useampia asuntoja. 

Sopikaa jo ennakkoon toimintalinjoista ja vastuunjaosta käytännönkin tasolla. Millainen on työnjakonne asunnon vuokrauksessa, remonttien toteuttamisessa ja juoksevien asioiden hoitamisessa? Varautukaa myös mahdollisimman hyvin sellaiseen tilanteeseen, että yhteistyö ei toimikaan: miten tässä tapauksessa ratkaisisitte asian?

Yhdessä toimittaessa päätöksenteko saattaa olla vaikeampaa kuin yksin ja kompromisseja ei aina pysty välttämään. Suunnittelemalla ja sopimalla etukäteen pystytte kuitenkin välttämään todennäköisimmät kuopat yhteisen asuntosijoitustaipaleen varrella. 

Yhdessä sijoittamisen edut ja haasteet lyhyesti:

+ Helpompi päästä alkuun

+ Tarvitset vähemmän pääomaa

+ Riskit jakautuvat

+ Työmäärä puolittuu

+ Enemmän osaamista

– Sijoituskumppani valittava tarkkaan

– Sijoitussuunnitelma oltava kunnossa

– Toimintalinjat ja vastuunjako sovittava selkeästi

Liity Kiinteistökattauksen sisäpiiriin, niin saat tiedon myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa. Tarjolla on yksittäisiä sijoitusasuntoja, asuntonippuja, liiketiloja ja muita kiinteistöjä

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut