Asuntonippu – Useampi asunto kerralla

Mitä on nippuostaminen?

Nippuostaminen tarkoittaa useiden asuntojen samanaikaista hankintaa yksittäisen asunnon sijaan. Tämä voi sisältää esimerkiksi koko kerrostalon, rivitalon tai useita erillisiä asuntoja. Monet sijoittajat suosivat tätä asuntonippuja, koska heillä on varaa ostaa useita asuntoja kerralla ja näin ollen he voivat neuvotella mahdollisista määräalennuksista esimerkiksi 10% alennusta per asunto.

Nippuostamisen edut

1. Taloudellinen hyöty

Kun sijoittaja ostaa useita asuntoja kerralla, on mahdollista neuvotella paremmista hinnoista ja ehdoista. Monesti asuntonipusta saa paljousalennusta, kun taas yksittäin myynnissä asunnon yksikköhinta on yleensä korkeampi.

2. Helpompi kaupanteko

Yhden isomman kaupan tekeminen useiden pienten sijaan voi säästää aikaa ja vaivaa. Kaikki tarvittavat paperityöt, kuten kauppakirjat ja lainahakemukset, voidaan hoitaa yhdellä kertaa.

3. Hallinnointi

Jos asunnot ovat samasta taloyhtiöstä, on niiden hallinnoiminen helpompaa. Usean taloyhtiön seuraaminen yksittäisen asunnon takia voi olla työlästä, kun taas monen asunnon seuraaminen yhdestä taloyhtiöstä on helpompaa. Ulkoisten palveluiden hyödyntämisessäkin voi saada määräalennusta esimerkiksi, jos kuvaa kolme asuntoa yhden sijaan tai asuntoja remontoidaan.

Nippuostamisen riskit

1. Keskittäminen

Mikäli jokin iso riski realisoituu ja kaikki asunnot sijaitsevat samassa taloyhtiössä, riski osuu kaikkiin asuntoihin. Taloyhtiöriskinä voi olla esimerkiksi yllättävä remontti, joka jakautuu kaikille asunnoille tai vuokrausriskinä alueelle tuleva suuri määrä vuokra-asuntoja, jolloin omiin asuntoihin kohdistuu tyhjiä kuukausia.

2. Nipun laatu

Asuntonipuissa saattaa olla sekä hyviä että huonompia asuntoja. Yksittäinen heikompi asunto voi vaikuttaa koko nipun tuottoon ja arvoon negatiivisesti.

3. Hajauttaminen

Asuntojen sijainnin hajauttaminen voi olla haasteellista nippuostamisessa. Jos asunnot sijaitsevat eri paikkakunnilla, niiden hallinnointi ja ylläpito voivat olla haastavampia.

Johtopäätös 

Hyvä asuntonippu tai kokonainen kerrostalo voi onnistuessaan olla erinomainen sijoitus. Kuitenkin laadukkaiden asuntonippujen löytäminen voi olla haastavaa. Usein niput koostuvat sekä hyvistä että huonoista asunnoista. Huonot asunnot eivät välttämättä menisi kaupaksi yksittäin, kun taas erinomainen asunto saattaisi olla erittäin haluttu. Yhdistämällä hyviä ja huonoja asuntoja saadaan kokonaisuus, joka näyttää houkuttelevalta. Vaikka asuntonippu vaikuttaisi houkuttelevalta, yksittäisten laadukkaiden asuntojen etsiminen saattaa toisinaan olla helpompaa ja parempi vaihtoehto. Hyvän asuntonipun löytäessä tuottopotentiaali paljousalennuksen ansiosta on usein suurempi kuin yksittäisissä asunnoissa.

Pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen avulla pysyt ajan tasalla uusista kohteistamme ja ajankohtaisista aiheista.

✔ Tieto suoraan sähköpostiin
✔ Monipuolisesti sijoitusmahdollisuuksia
✔ Ajankohtaista tietoa ja markkinakatsauksia
✔Peru milloin haluat helposti

Olen Kiinnostunut